1. yle.fi
  2. Uutiset

Heinolan lintutarha haluaa laajentua vanhan linja-autoaseman alueelle – "Tekisimme sinne englantilaistyyppisen puiston"

Autioitunut Heinolan linja-autoaseman alue odottaa uutta käyttöä ja visioita. Lähellä sijaitsevalla lintutarhalla on sellainen.

eläintarhat
Heinolan vanhan linja-autoaseman alue
Heinolan vanhan linja-autoaseman alue on lintutarhan vieressä. Kuvassa Olli Vuori.Tuija Veirto/ Yle

Heinolan lintutarhan pitkäaikaisen lintuoppaan Olli Vuoren mukaan nykyisellään autio linja-autoaseman alue voisi saada matkailullista jatkokäyttöä lintutarhan laajennuksesta.

Lintutarhan vieressä sijaitseva vanha bussiasema jäi tyhjilleen, kun Matkahuolto muutti reilu vuosi sitten Heinolassa muualle.

Heinolan lintutarha on kävijöille auki ympäri vuoden. Kevät ja kesä ovat sesonkiaikaa. Alueella on ulkotarhoja sekä sisätiloissa loukkaantuneiden lintujen hoitola, jonne ohjataan luonnonvaraisia hoidokkeja ympäri Suomen.

Pohjoispäässä sijaitsevan vesilintualueen uudisrakennus odottaa valmistumistaan lähiaikoina. Rakentamisen piti käynnistyä tänä keväänä, mutta töiden aloitus on jumittunut tekniseen virastoon muun muassa henkilöstövaihdosten vuoksi.

Kaupungin talousarviossa vesilintutarhalle on varattu tälle vuodelle vajaat 400 000 euroa, toinen puoli rakentamiseen saadaan lintutarhalle lahjoitetun perinnön realisoinnista.

450 neliötä käsittävä, ympärivuotinen vesilintutarha tarvitaan, koska olemassa oleva ei täytä nykystandardeja.

Heinolan uudistettava vesilintuaitaus
Vesilintualue lintutarhan pohjoispäässä odottaa uudisrakennusta.Tuiija Veirto/ Yle

Visioissa vihreä keidas ja kaupunkilaisten olohuone

Lintuopas Olli Vuori näkee, että linja-autoaseman seutu lintutarhan välittömässä läheisyydessä olisi lintutarhalle looginen laajentumissuunta.

Visioissa on vihreä keidas ja kaupunkilaisten olohuone.

– Tekisimme sinne englantilaistyyppisen puiston. Alueelle tulisi lampia, nätit pensasaidat ja istutukset. Ja kun lintutarhan pääkävijäryhmä ovat lapsiperheet, eteläreunaan sijoittuisi leikkipuisto.

Alueelle sopisi myös ulkopuolisen yrittäjän ylläpitämä kahvio.

Tekisimme sinne englantilaistyyppisen puiston.

Olli Vuori

Vuoren mukaan paitsi alueen matkailua, suunnitelmat tukisivat toteutuessaan Heinolan kansallisen kaupunkipuiston statusta.

Jatkokäyttö vaatisi kaavamuutoksen ja suunnitelmat ovat vielä idea-asteella, mutta alustavia tunnustelujakin on tehty.

– Suunnitelmaa on esitelty Heinolassa virkamiehille ja poliitikoille, samoin olen ollut yhteydessä ympäristöministeriöön ja esitellyt asiaa Päijänne Leader -hankevastaaville. Ihan lähitulevaisuuteen ei tässä tähdätä, mutta tärkeää olisi nyt saada varaus tulevaisuutta varten, Olli Vuori kertoo.

Kaupunginjohtaja: "Mietittävä paras ja järkevin käyttö osana laajempaa kokonaisuutta"

Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen ei tyrmää Olli Vuoren ajatusta. Parkkosen mukaan linja-autoaseman ympäristöä pitää kuitenkin kehittää osana laajempaa kokonaisuutta, johon kuuluu myös muun muassa läheinen rautatieaseman alue.

– Meillä on vireillä pari kaupungin omaa kehittämishanketta. Linja-autoaseman seutu on niissä jossain vaiheessa mukana.

Kaupunginjohtaja Parkkosen mielestä suunnittelussa pitää olla laaja toimintajoukko viranhaltijoista yrittäjiin ja kansalaisjärjestöihin.

– Yhdessä sitten mietitään, mikä on alueelle paras konsepti ja sellainen, joka tukisi jo olemassaolevia palveluja. Siellä on runsaasti vapaa-ajanpalveluita ympärillä: uimahalli, ulkoilu- ja liikunta-alueet sekä lintutarha ulkopakkakuntalaisia kiinnostavana kohteena.

Parkkosen mukaan linja-autoasema on niin mielenkiintoisella paikalla, että sen suhteen pitää miettiä ”paras ja järkevin käyttö.”

Samaa mieltä on Olli Vuori.

– Alun perin väliaikaisiksi tarkoitetut, nyt autioituneet rakennukset ja ruma asfalttikenttä eivät palvele ketään, hän toteaa.

Lue myös:

Heinolan lintutarha kaipaa lisää kävijöitä

Heinolan Lintutarhasta kaavaillaan maksullista matkailuvalttia

Lue seuraavaksi