Tutkijat Trumpin ja Kimin huippukokouksesta: Suuret odotukset, tuli pannukakku

Pohjois-Korean vaatimukset talouspakotteiden täydellisestä poistamisesta tulivat yllätyksenä.

Trumpin ja Kimin huippukokous
Yhdysvaltain presidentti Trump ja ulkoministeri Pompeo poistumassa lehdistötilaisuudesta.
Yhdysvaltain presidentti Trump ja ulkoministeri Pompeo poistumassa lehdistötilaisuudesta. Luong Yhai Linh / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen oli pettymys.

– Rakennettiin suuret odotukset, ja sitten tästä tuli eräänlainen pannukakku, sanoo tutkija Ville Sinkkonen Ulkopoliittinen instituutista Ylen aamu-tv:n lähetyksessä.

Hänen mukaansa Trump ei saanut ulkopoliittista voittoa tapaamisesta, jos hän oli sellaista hakenut.

– Toisaalta jos maiden näkemykset olivat niin kaukana toisistaan, oli ehkä parempi lähteä kävelemään, sanoo Sinkkonen.

– Kovasti myös korostettiin optimismia, että prosessi jatkuu.

Pohjois-Korean vaatimukset

– Pannukakun suuruus riippuu siitä, mitä odotti tapaamiselta, sillä maiden väliset mielipide-erot olivat tiedossa, sanoo tutkija Antti Leppänen Itä-Aasian tutkimuskeskuksesta Turun yliopistosta.

Leppäsen mukaan Pohjois-Korean laaja vaatimus sanktioiden poistamiseksi oli yllätys. Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon ja presidentti Trumpin mukaan Pohjois-Korea vaati kaikkien talouspakotteiden poistamista.

– Siinä kohtaa tapaaminen ei ole pannukakku, koska ei ollut odotettavissa, että pakotteet tällä tavalla poistettaisiin, sanoo Leppänen.

Sinkkonen arvioi myös, että julkisuudessa esiin tuotu Pohjois-Korean lupaus Yongbyonin ydinlaitoksen sulkemisesta saattoi olla liian pieni lupaus Yhdysvalloille.

– Siellä olisi pitänyt tulla jonkinlaista selvyyttä muihinkin laitoksiin, joita Pohjois-Korealla on.

Ylen ulkomaantoimittajan ja entisen Washingtonin-kirjeenvaihtajan Pirkko Pöntisen mukaan Hanoin kokouksessa oli nähtävissä, että Trump oli opetellut Singaporen kokouksesta ainakin sen, että hän ei tee lupauksia avustajiensa tietämättä.

– Silloin tiedotustilaisuudessa kuultiin, että Yhdysvallat on lykännyt sota-harjoituksia Etelä-Korean kanssa ja ne ovat jäässä edelleen, sanoo Pöntinen.

– Trump ei nyt lähtenyt antamaan tämänkaltaista kultalautasta Kimille.

Paineet taustalla vai heikot eväät?

Pöntisen mukaan Korean niemimaan rauhanjulistuksen puuttuminen nostattaa huolta siitä, että menetettiinkö hätäisesti valmistellulla tapaamisella hyvä puheyhteys ja tilaisuus Pohjois-Korean kanssa.

– Tultiinko tässä sittenkin tapaamiseen liian heikoin eväin, arvioi Leppänen.

Hänen muistuttaa, että huippukokouksiin mennään valmiina tekemään sopimuksia, eikä siten, että vasta johtajien keskinäisissä neuvotteluissa huomataan, että eihän tästä mitään tule. Toisaalta ajanpuutteesta ei ole kyse, sillä Yhdysvaltain ulkoministeri Pompeo on käynyt prosessin aikana usein Pohjois-Koreassa.

– Tämä saattaa kertoa siitä, että valmisteluissa ei ole liikahdettu eteenpäin, mutta huippukokous on silti haluttu pitää.

Asiantuntijoiden mielestä Trumpia saattoi painaa myös sisäpoliittinen tilanne, koska hänen entinen asianajajansa Michael Cohen on esittänyt kovia väitteitä Trumpin presidentinkampanjan aikaisesta toiminnasta. Cohen oli keskiviikkona edustajainhuoneen valvontakomitean kuultavana.

Jutun keskusteluosuus on auki klo 17.00 asti.

Lue myös:

"On hetkiä, kun pitää kävellä" – Trumpin ja Kimin huippukokous päättyi ilman sopimusta, Yle seurasi hetki hetkeltä

Trump ja Kim käynnistivät huippukokouksen poseerauksilla ja yhteisellä illallisella

Tuleeko Trumpista rauhantekijä? Miksi Hanoin asukkaat ylistävät huippukokousvieraita? Kirjeenvaihtaja Mika Hentunen vastaa

Kim hermosauhuilla, Trump limusiinissa – katso kuvakooste huippukokouksen alkamisesta