Äidin epäiltiin sepittäneen sairauksia pikkupojalle – käräjäoikeus hylkäsi syytteen pahoinpitelystä, nyt hovioikeus epäsi jatkokäsittelyn

Vaasan hovioikeus ei löytänyt syytä epäillä käräjäoikeuden ratkaisua.

tuomioistuimet
Vaasan hovioikeuden punatiilinen rakennus on monelle tuttu ulkopuolelta.
Vaasan hovioikeuden rakennusAntti Haavisto/Yle

Vaasan hovioikeus ei myöntänyt syyttäjälle eikä asianomistajalle jatkokäsittelylupaa asiassa, jossa äidin epäiltiin syyllistyneen lapsensa pahoinpitelyyn muun muassa altistamalla tämän tarpeettomille lääketieteellisille toimenpiteille.

Äitiä epäiltiin erittäin harvinaisesta Münchhausen-by-proxy -oireyhtymästä. Siitä kärsivä tuottaa tai keksii oireita toiselle henkilölle saadakseen itselleen huomiota.

Pojalla ehdittiin lähinnä äidin kertomusten perusteella diagnosoida muun muassa diabetes, epilepsia, aistiyliherkkyys sekä syömishäiriö, ja myös reumaa epäiltiin. Poikaa hoidettiin muun muassa sytostaateilla sekä reuma- ja epilepsialääkkeillä.

Vuosien 2010 ja 2015 välillä poika nukutettiin ainakin 20 kertaa epäiltyjen sairauksien vuoksi. Hänelle myös asennettiin vatsanpeitteiden läpi kulkeva ruokintaletku.

Käräjäoikeus katsoi, ettei näyttö riittänyt toteamaan, että äiti olisi sepittänyt pojan sairauksia tai oireita. Pahoinpitelyksi väitetyt tutkimukset ja hoidot olivat käräjäoikeuden mukaan perustuneet lääkäreiden itsenäiseen ja asianmukaiseen harkintaan. Syyte ja muut vaatimukset hylättiin käräjäoikeudessa

Vaasan hovioikeuden mukaan asiassa ei käräjäoikeuden tuomion, valitusten ja muun oikeudenkäyntiaineiston perusteella ilmennyt riittävää aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisua. Hovioikeus ei pitänyt jatkokäsittelyluvan myöntämistä tarpeellisena myöskään ennakkoratkaisuperusteella tai muusta painavasta syystä.

Hovioikeuden epäävään ratkaisuun voi vielä hakea muutosta Korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

Lue myös: Äitiä syytetään sairauksien sepittämisestä terveelle pojalleen – käräjäoikeus ratkaisee erikoisen pahoinpitelysyytteen kansliapäätöksellä lokakuussa (21.9.2018)

Äidin pahoinpitelysyyte kaatui käräjäoikeudessa – ei näyttöä pikkupojalle sepitetyistä sairauksista (26.10.2018)