1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pakohuonepeli

Selvitys pakohuoneiden turvallisuudesta: Vakavia puutteita noin joka viidennessä toimipisteessä

Selvityksessä kartoitettiin niin kutsuttujen pakohuoneiden poistumisturvallisuutta noin sadassa toimipisteessä koko maassa.

Pakopelihuoneen mysteerilukko. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Yhteensä 19:stä pakohuonepelin toimipisteestä löytyi Suomessa vakavia puutteita poistumisturvallisuudessa, kertoo sisäministeriö.

Selvityksessä kartoitettiin niin kutsuttujen pakohuoneiden poistumisturvallisuutta noin sadassa toimipisteessä koko maassa. Vakavia puutteita oli siis noin joka viidennessä toimipisteessä.

Vakavia puutteita ovat esimerkiksi kokonaan puuttuvat uloskäynnit tai erillisellä avaimella avattavat ovet. Joissain tapauksissa asiakkaan on edellytetty rikkovan rakenteita poistuessaan tiloista.

Tällaisissa tapauksissa pelastusviranomainen määräsi puutteet korjattavaksi ennen toiminnan jatkamista. Suurin osa vakavista puutteista on pystytty korjaamaan nopealla aikataululla.

Lieviä puutteita poistumisturvallisuudessa havaittiin noin puolessa pakohuoneita. Lieviksi puutteiksi laskettiin esimerkiksi poistumisteiden huono merkitseminen, ohjeistuksen puuttuminen tai poistumisoven hankala avaaminen.

Selvityksen taustalla oli Puolassa tammikuun alussa tapahtunut tulipalo, jossa kuoli 5 henkilöä ja yksi henkilö loukkaantui vakavasti. Tapahtuman jälkeen Puolan viranomaiset ovat sulkeneet 13 pakohuonetta turvallisuussyistä.

Selvitys oli erittäin tarpeellinen

Pakohuone on seikkailupeli, jossa pelaajat yrittävät päättelykyvyn ja yhteistyön avulla päästä määräajassa ulos suljetusta huoneesta.

Pelastuslaitosten kartoituksessa ilmeni, että toiminnanharjoittajilla on ollut epäselvyyttä siitä, voidaanko henkilöitä pelin merkeissä sulkea lukittuun huoneeseen myös todellisuudessa.

Lisäksi epäselvyyttä huomattiin myös siinä, kuinka asiakkaat ymmärtävät toimia hätätilanteessa. Eli ymmärretäänkö hätätilanteessa poistaa esteitä poistumisreitiltä. Poistumista voivat hidastaa myös pakohuoneiden sisällä olevat suljetut tilat, joihin asiakas kiipeää sisään suorittaakseen jotain tehtävää.

Pelastuslaitosten mukaan selvitys oli erittäin tarpeellinen. Uutuutensa vuoksi pakohuoneet eivät ole automaattisesti kuuluneet pelastuslaitosten valvonnan piiriin.

Sisäministeriön mukaan selvitys lisäsi oleellisesti toiminnanharjoittajien valmiutta toteuttaa pakohuonepelejä turvallisesti ja huomioida todellinen poistumisturvallisuus.

Lue myös:

Pakohuoneessa tulipalo – viisi teini-ikäistä kuollut

Puolassa palaneen pakohuoneen omistajaa syytetään tulipalovaaran aiheuttamisesta

Yhdeksään pakohuoneeseen vaadittiin välittömiä korjauksia Helsingissä – paloturvallisuudessa vakavia puutteita