1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin ja Kimin huippukokous

Analyysi: Trump ja Kim lähtivät Hanoista ilman diiliä – Mutta oli sittenkin hyvä, ettei lupauksia tehty hätäisesti

Tällä menolla kolmatta huipputapaamista ei kannata järjestää, kirjoittaa Ylen entinen Aasian sekä Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Trumpin ja Kimin huippukokous
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump poistuu autosaattueessa hotellilta 28. helmikuuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump poistuu autosaattueessa hotellilta 28. helmikuuta.Fazry Ismail / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja johtaja Kim Jong-unin tapaaminen Vietnamissa tuotti odottamattoman yllätyksen – ei mitään sopimuksia, ei rauhanjulistusta Korean sodan lopettamisen puolesta, ei tarkkailijoita Pohjois-Korean ydinvoimalaitoksiin eikä mitään helpotusta pakotteisiin.

Ainoastaan lupaus Pohjois-Korean johtajalta, ettei maa jatka ydinase- ja ohjuskokeitaan, jotka ovat olleet muutenkin katkoksissa jo vuoden 2017 loppupuolelta lähtien.

Ensimmäisenä torstain tapaamisesta Hanoissa käveli pois presidentti Trump.

– Joskus on vain poistuttava, Trump totesi lyhyesti.

Syy oli Trumpin mukaan se, että johtaja Kim vaati kaikkien pakotteiden poistamista vastineeksi siitä, että Pohjois-Korea purkaisi Yongbyonin ydinlaitoksen.

Tähän Trump ei suostunut. Tapaaminen oli ohi.

Mistä muusta johtajat keskustelivat, se ei selvinnyt presidentti Trumpin lehdistötapaamisessa Hanoissa.

Jokin sopimusluonnos oli Trumpin sanojen mukaan valmiina mukana, mutta sen sisällöstä ei ole tietoa.

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap summasi pettymyksen kirjoittamalla, että kello Korean niemimaan turvallisuustilanteesta on käännetty takaisin nollaan. Sen mukaan myös diplomaattiset yritykset Pohjois-Korean ydinlaitoskiistan ratkaisemiseksi ovat nyt tienhaarassa.

Etelä-Korea olisi ollut tyytyväinen vaikka kuinka rajalliseen sopimukseen jostain asiasta, jonka turvin se olisi voinut jatkaa viime kuukausina lämmennyttä yhteydenpitoaan pohjoiseen naapuriinsa.

Nyt Etelä-Korean kuin myös Japanin on arvioitava keinonsa uudestaan.

Nollatulosta voi katsoa toisestakin kulmasta: Jos huipputapaamisen valmistelut olivat vajavaiset ja kiireiset, ehkä olikin hyvä, että presidentti Trump käveli ulos eikä luvannut yllättäviä myönnytyksiä.

Nollatulosta voi tosin katsoa toisestakin kulmasta: Jos huipputapaamisen valmistelut olivat vajavaiset ja kiireiset, ehkä olikin hyvä, että presidentti Trump käveli ulos eikä luvannut yllättäviä myönnytyksiä, niin kuin hän teki viime kesäkuussa Singaporessa.

Silloinhan avustajat ja naapurivaltiot saivat yllättäen kuulla, että Trump oli luvannut laittaa jäihin Etelä-Korean kanssa vuosittain järjestettävät sotaharjoitukset.

Trumpin ulkopolitiikan neuvottelutaktiikka ainakin Aasiassa on nyt koeteltu. Hän markkinoi itsensä ennakkoluulottomana yhteydenpitäjänä ja diilintekijänä.

Tällainen myyntipuhe avasi yllättäen väylän Pohjois-Korean johtajan tapaamiseen viime kesänä Singaporessa ja loi ilmeisesti ylisuuria odotuksia neuvottelujen helppoudesta Pohjois-Korean johtajalle.

Tästä todistaa Kim Jong-unin tämänkertainen vaatimus, että kaikki pakotteet olisi poistettu vain yhden ydinlaitoksen purkamisen ansiosta.

On vaikea uskoa, että tämä olisi ollut pelkästään Kimin neuvottelutaktiikkaa. Pohjois-Korea on selkeästi osoittanut halukkuuttaan avautua ja päästä mukaan kansainväliseen toimintaan.

Vietnamin tynkätapaaminen ja nollatulos nostavat aiheellisesti esiin kysymyksen, kannattaako kolmatta tapaamiskertaa tällä mallilla, vauhdilla ja suurilla odotuksilla enää järjestää?

Presidentti Trumpin saavutukseksi on laskettava se, että hän houkutteli Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin maansa rajojen ulkopuolelle.

Johtaja Kimin matka Vietnamiin ja sieltä pois taittuu junassa läpi Kiinan. Kim jää vielä kahdeksi päiväksi Vietnamiin viralliselle vierailulle.

Kiinan painoarvo Pohjois-Korean likeisimpänä tukijana säilyy vahvana.

Kannattaako kolmatta tapaamiskertaa tällä mallilla, vauhdilla ja suurilla odotuksilla enää järjestää?

Presidentti Trumpia ahdisti Hanoin neuvotteluissa myös kotimaan politiikka. Hän sanoi suoraan, että kongressissa parhaillaan käytävä hänen entisen lakimiehensä Michael Cohenin kuuleminen nosti paineita.

Trump harmitteli, että kuuleminen oli järjestetty samaan aikaan Korea-neuvotteluiden kanssa. Presidentin paluu kotimaahan tulee olemaan karmea.

Lue myös:

"Kaikessa oli kyse pakotteista" – Nämä pakotteet Pohjois-Korea olisi halunnut purkaa, mutta Donald Trump ei suostunut

Mitä Trumpin ja Kimin huippukokouksen haaksirikko merkitsee? Mitä seuraa Hanoin jälkeen? Kysy nyt asiantuntija Arto Haapealta

Tutkijat Trumpin ja Kimin huippukokouksesta: Suuret odotukset, tuli pannukakku

Pohjois-Korean ulkoministeri kiistää Trumpin puheet: Vähempikin pakotteiden purku olisi riittänyt

"On hetkiä, kun pitää kävellä" – Trumpin ja Kimin huippukokous päättyi ilman sopimusta, Yle seurasi hetki hetkeltä

Lue seuraavaksi