Englannissa 27 000 lasta kokee itsensä jengiläiseksi – raportin mukaan väkivaltaa kokenut vieläkin useampi

Englannissa sadoilla tuhansilla lapsilla ja nuorilla on jokin linkki jengeihin.

jengit
Viime vuonna huhtikuussa lontoolaismies kuoli puukotukseen Lontoossa.
Viime vuonna huhtikuussa lontoolaismies kuoli puukotukseen ollessaan matkalla kaverinsa luokse. Andy Rain / EPA

Britannian lapsiasianvaltuutetun raportin mukaan Englannissa jopa 27 000 lasta tuntee kuuluvansa jengiin, kertoi BBC (siirryt toiseen palveluun) torstaina. Lapset ovat iältään kymmenestä 17-vuotiaita.

Lapsiasianvaltuutettu Anne Longfieldin mukaan jengit toimivat hyvin hienovaraisia tekniikoita lasten houkuttelemiseksi jengeihin sekä eri tasoista väkivaltaa pakottaakseen heidät jäämään jengiin.

Raportin mukaan jengit ottavat usein kohteekseen haavoittuvimpia lapsia eli niitä, joilla on mielenterveyden ongelmia tai etäiset perhesuhteet. Jengit pakottavat lapset (siirryt toiseen palveluun) usein mukaan huumekauppaan.

BBC kertoo, että raportin mukaan Englannissa yli 313 000 lapsella on jokin linkki jenginjäseneen ja heistä väkivallan uhrina on ollut jopa 34 000 lasta. Linkkinä toimii esimerkiksi perheenjäsen, kuten vanhempi tai sisarus.

Britannian laajuista tietoa jengien jäsenten määristä ei ollut tiedossa.

BBC:n radiokanavan haastatteleman "Sarahin" mukaan hän ajautui käyttämään itse ja myymään huumeita jengissä 12-vuotiaana koettuaan henkistä ja seksuaalista ahdistelua perheessään. Myös hänen veljensä oli mukana toiminnassa.

– Koska olimme nuoria ja saimme rahaa, ajattelimme "jee rahantuloa ei voi estää", kertoi 14-vuotias radiolle.

Raportin mukaan osalla jengeistä on ollut käytössään jopa "ohjekirja" lasten houkuttelemiseksi mukaan jengin toimintaan. Asiantuntijoiden mukaan useille lapsille jengiin mukaanlähtö ei ole valintakysymys vaan heidät pakotetaan siihen.

Britanniassa viime vuosi oli synkkä jengiväkivaltaan liitettyjen puukotusten suhteen. Kaikenlaisia väkivaltatapauksia (siirryt toiseen palveluun) oli yhteensä enemmän viime vuonna kuin vuonna 2017.

Viime vuonna Lontoossa henkirikoksia oli 132 ja edellisenä vuonna 116. Luvuissa ei ole mukana terrori-iskujen uhreja.