Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin ennätyksellisen aikaisin Rymättylässä – "Laitetaan Suomen kevät käyntiin"

Avomaalle varhain istutettu peruna ei välttämättä kehity paljon lähiviikkoina.

varhaisperuna
Varhaisperunan istutus alkoi Rymättylässä
Varhaisperunan istutus alkoi Rymättylässä

Naantali– Tämä on vähän tämmöstä kevää hulluttelua: laitetaan Suomen kevät käyntiin.

Näin kuittaa rymättyläläinen maanviljelijä Antti Ruohonen sen jälkeen, kun ensimmäinen pelto on tullut istutettua.

Ruohosen edellinen perunanistutusennätys on neljän vuoden takaa. Silloin perunat istutettiin helmikuun viimeisenä päivänä. Nyt isäntä paransi omaa ennätystään yhdellä päivällä.

Ruohosen perunastartti on todennäköisesti kevään ensimmäinen avomaan istutus koko Suomessa.

Ensimmäiset perunat solahtivat tilan eteläisen rinnepellon multiin keskiviikkona 27. helmikuuta pari tuntia sen jälkeen, kun Iivo Niskanen oli hiihtänyt Suomelle ensimmäisen MM-mitalin.

Ruohosen perunapellolla ei ole lumesta tietoakaan, sillä hän aurasi sen puhtaaksi pari viikkoa sitten. Sen jälkeen pellon tumma pinta alkoi ladata auringonpaisteesta lämpöä talteen. Ihan itsestään pelto ei siis valmistu istutuskuntoon näin varhain.

Harso on hyvä suoja pakkasia vastaan

Antti Ruohonen oli hyvin tietoinen siitä, että istutuspäivän jälkeen oli ennustusten mukaan luvassa pakkasia useammaksi päiväksi. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä istuttamisen jälkeen pelto peitettiin muovilla ja harsolla. Jos pakkaset yltyvät, voidaan pellolle laittaa vielä toinen harso peitteeksi.

Ruohosen pelto on varhaisperunalle sovelias. Maa on hiekkainen ja se kallistuu sopivasti etelään. Katvetta ei ole, joten pelto saa valoa aamusta iltaan.

Nyt Antti Ruohonen toivoo aurinkoisia kelejä. Jos sää pysyttelee pitkään pilvisenä ja koleana, peruna ei juuri kehity vaossa harsoista ja muovista huolimatta.

Kun peruna nousee naatille, alkaa perunankasvatuksessa haastava vaihe. Muovin alla naatti voi palaa, jos lämpö nousee liikaa. Pakkasöinä naatti saattaa jäätyä, ellei peltoa kastella.