YK: Israel saattoi syyllistyä viime vuonna sotarikoksiin – sotilaat ampuivat lapsia ja vammaisia

Israel tyrmää YK:n raportin täysin.

Israel
Nuori palestiinalaismies heiluttaa oikeassa kädessään pitkää ritsaa, jossa on ammuksena kiviä.
Kuva palestiinalaisten mielenosoituksesta Gazan kaistaleella 21. joulukuuta 2018.Mohammed Saber / EPA

YK:n tarkastusryhmä on saanut todisteita, joiden mukaan Israel rikkoi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia tukahduttaessaan mielenosoituksia Gazan alueella viime vuonna.

Jotkut ihmisoikeusloukkaukset voivat täyttää sotarikoksen tai ihmisyyttä vastaan tehtyjen rikosten tunnusmerkit, sanoo Santiago Canton, joka johti YK:n itsenäistä komissiota, joka oli asetettu tutkimaan Gazan saarretulla alueella tapahtuneita mielenosoituksia.

Komissio selvitti ajanjaksoa viime vuoden maaliskuun lopusta vuoden loppuun.

Komission mukaan Israelin tarkka-ampujat ampuivat ihmisiä, jotka eivät osallistuneet Israelia vastaan suunnattuihin väkivaltaisuuksiin, tai muodostaneet välitöntä vaaraa.

Ammuttujen joukossa oli toimittajia, terveydenhoitohenkilöstöä, lapsia ja vammaisia ihmisiä. YK:n mukaan sotilaat pystyivät ampumishetkellä näkemään, etteivät kohteet olleet sotilaallisia.

Sotilaat tulittivat Gazan mielenosoitusten aikana noin 6 000:ta ihmistä.

YK torjui Israelin puolustuksen, jonka mukaan mielenosoittajat pyrkivät peittämään samaan aikaan tapahtuneita terroritekoja.

YK:n mukaan mieltään osoittivat siviilihenkilöt ja mielenosoituksilla oli selkeä poliittinen tarkoitus. Mielenosoittajat vaativat Gazan saarron höllentämistä ja palestiinalaisten pakolaisten oikeutta palata koteihinsa.

– Huolimatta eräistä selkeistä väkivallanteoista komissio totesi, etteivät mielenosoitukset olleet sotilaallisia tapahtumia.

Komission raportissa (siirryt toiseen palveluun) huomautetaan lisäksi, ettei Israel vastannut komission tiedusteluihin tai pyyntöön päästä Israeliin ja miehitetylle palestiinalaisalueelle.

Israel: absurdia

Israel on tyrmännyt täysin komission raportin.

Vt. ulkoministeri Israel Katz sanoo tiedotteessaan YK:n tuottaneen "jälleen uuden vihamielisen, valheellisen ja vääristellyn raportin Israelia vastaan. Katzin mukaan raportti oli "absurdia teatteria".

– Kukaan ei voi kiistää Israelin oikeutta itsepuolustukseen tai velvollisuuteensa puolustaa kansalaisiaan ja rajojaan väkivaltaisilta hyökkäyksiltä.

Täsmennetty klo 19:42: Israel tulitti kohti kuutta tuhatta ihmistä, ei tappanut kuoliaaksi. Kuolleita oli raportin mukaan 189

Lähteet: Reuters, AFP