Sisäilmapiina siirsi kymmenien lukiolaisten oppitunnit väistötiloihin Rovaniemellä

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on puuttunut Porokadun opetustilojen sisäilmaongelmiin.

sisäilma
Lukio
Porokadun kiinteistössä on päivittäin noin 500-700 opiskelijaa.Miikka Miinala / Yle

Porokadun opetustilat sijaitsevat Ounasvaaran kupeessa Rovaniemellä. Tiloissa toimii tällä hetkellä Ounasvaaran lukio ja ammattilukio sekä Lapin koulutuskeskuksen Redun ammattiin opiskelevia.

Lukiolaisia on Redun omistamassa talossa päivittäin viitisensataa, ammattiin opiskelevia noin 100-200. Opettajia rakennuksessa työskentelee noin 30.

Ounasvaaran lukion rehtori Risto Kuoksa kertoo, että eriasteisia sisäilmaoireita on parillakymmenellä lukiolaisella. Kaksi lukiolaista opiskelee oireiden takia kotona. Kolme opettajaa ei voi työskennellä sisäilmaongelmien takia Porokadulla. Lisäksi kaksi opettajaa on siirretty oireilun vuoksi muihin kouluihin ja yksi on vuoden mittaisella virkavapaalla.

Korjauksia, lisää ilmanvaihtoa ja enemmän siivousta

Kuoksan mukaan Porokadun sisäilmasta on löydetty kuituja, jotka ovat irronneet akustiikkalevyistä, eristeistä ja ilmanvaihtokanavista. Kiinteistöä on korjattu, ilmanvaihtoon lisätty tehoa ja paikkoja on siivottu aiempaa huolellisemmin.

Tästä huolimatta ihmisten oireilu on jatkunut.

– Yksikään työntekijöiden sisäilmaoireilu ei ole alkanut tässä työpisteessä, vaan he ovat altistuneet jo aiemmin, Kuoksa arvioi.

Sisäilmasta oireilevat opettajat pitävät tunteja läheisellä Lapin urheiluopistolla tai jos siellä ei ole tilaa, oppitunnit siirretään kaupungin keskustaan Lyseonpuiston lukioon. Tällä hetkellä väistötiloissa kulkee noin kuusikymmentä lukiolaista ja seuraavassa jaksossa heitä on arviolta kymmeniä.

Aluehallintovirasto tarkasti

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto puuttui asiaan saatuaan tietoa sisäilmaongelmista. Virasto teki työsuojelutarkastuksen Porokadulle viime marraskuussa. Virasto on vaatinut työnantajaa eli Rovaniemen kaupunkia selvittämään, miten se korjaa sisäilmaongelmat. Kaupungilla on maaliskuun loppupuolelle asti aikaa antaa vastauksia virastolle.

Porokadun rakennus ei ole kuitenkaan sellainen, että sieltä pitäisi lähteä pois, sanoo palvelualuepäällikkö Kai Väistö Rovaniemen kaupungilta. Kaupunki on aikonut olla tiloissa vuokralla vuoden 2023 loppuun saakka.

– Rovaniemen kaupungissa ei ole todennäköisesti yhtään rakennusta, jossa joku ei saisi jonkinlaisia oireita, Väistö lisää.

Sisäilmaongelmista kärsiviä on myös kaupungin toisessa lukiossa, Lyseonpuistossa.

– Lyseonpuiston lukiolla sisäilmaoireita on ainakin kahdella lukiolaisella ja yhdellä opettajalla, mutta he pystyvät olemaan rakennuksessa ainakin osan koulupäivistä, apulaisrehtori Kaisa Liljeberg kertoo.

KORJATTU: Porokadulla ei sijaitse aikuislukio, kuten jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin vaan Lyseonpuistossa.