Metsähallitus paransi tulostaan

Metsähallitus tuloutti valtiolle noin 10 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän.

Metsähallitus
Metsähallituksen toimitalo 'Pilke' Rovaniemellä
YLE / Matti Konttinen

Metsähallitus teki viime vuonna hyvän tuloksen. Erityisesti puukauppa ja tuulivoima siivittivät sen hyvään tulokseen.

Metsähallitus tuloutti valtiolle 102,9 miljoonaa euroa, joka on noin 10 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin. Tämä ei kuitenkaan riitä valtiolle, joka on nostanut metsähallituksen tulostavoitetta tälle vuodelle.

Metsähallitus paransi tulostaan muun muassa metsätalouden ja lupamyynnin osalta. Metsähallituksen eräluvan hankkineet viettivät valtion mailla viime vuonna yhteensä 500 000 päivää. Kun mukaan otetaan myös muilla luvilla erästelleet, valtion alueilla harrastettiin eränkäyntiä yli kaksi miljoonaa päivää viime vuonna.

Metsähallituskonsernin liikevaihto kasvoi 38,4 miljoonaa euroa. Vuoden 2018 liikevaihto oli 366,4 miljoonaa euroa. Konsernin tulos oli 124,8 miljoonaa euroa. Metsähallitus Metsätalous Oy ja muut liiketoiminnot maksavat tuloksestaan veroa lähes 15 miljoonaa euroa.

Metsätalouden kannattavuus koheni ja matkailu- ja tuulivoimakohteiden kysyntä jatkui hyvänä. Eräpalveluissa metsästys- ja kalastuslupamyynti kasvoi. Myös Luontopalvelut täytti hyvin tavoitteensa, ja retkeilyrakenteiden korjaushankkeisiin saatiin lisäresursseja.

Suomen kansallispuistoihin tehtiin vuonna 2018 noin 3,2 miljoonaa käyntiä. Se on kaksi prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Metsähallituksen mukaan myös kansallispuistokävijöiden rahankäytön vaikutus puistojen lähialueille kasvoi saman verran, ollen nyt 211 miljoonaa euroa.

Vaikka kansallispuistojen käyttö on ollut jatkuvasti kasvussa, uhkaa niiden budjettirahoitus laskea.

–Tällä menolla luontomatkailun kestävyys ja liiketoimintamahdollisuudet sekä talous- ja terveyshyödyt voivat olla uhattuina, pohtii Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen.