1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi määräsi matkustuskieltoa kultakaivoksen vastustajille Valkeakoskella

Matkustuskiellon rikkominen voi johtaa jopa vangitsemisiin.

mielenosoitukset
Mielenilmaus Kaapelinkulman kaivokselle johtavalla tiellä, kylteissä lukee Pelastetaan Kaapelinkulma ja Stop Dragon Mining
Tammikuussa mielenosoittajat sulkivat Kaapelinkulman kaivosalueelle johtavan tien.Mauri Tikkamäki / Yle

Poliisi on määrännyt matkustuskieltoa kahdelle Valkeakosken kultakaivoksen vastustajalle.

Poliisi ei kerro, mitä alueita matkustuskiellot tarkalleen koskevat. Alueet on rajattu siten, että mielenosoittajat eivät voisi häiritä kaivosyhtiö Dragon Miningin toimintaa.

Viime aikoina mielenosoittajat ovat useaan otteeseen estäneet töitä Valkeakosken Kaapelinkulman kaivosalueella muun muassa kiipeämällä puihin ja laskemalla pulkilla.

Tammikuussa mieltä osoitettiin myös Dragon Miningin malmirikastamolla Sastamalassa.

Poliisin mukaan matkustuskiellon pohjarikos on pakottaminen. Rikoslaki sanoo, että "joka oikeudettomasti väkivallalla tai uhkauksella pakottaa toisen tekemään, sietämään tai tekemättä jättämään jotakin, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, pakottamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Jos mielenosoittajat rikkovat matkustuskieltoa, poliisi voi ottaa heidät kiinni ja jopa esittää vangitsemista.

Mielenosoittajien mielestä Dragon Miningin kultakaivos pilaa Kaapelinkulman ympäristöä. Matkustuskielloista kertoi aiemmin Valkeakosken Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lain mukaan pidättämiseen oikeutettu virkamies voi määrätä rikoksesta todennäköisin syin epäillyn matkustuskieltoon, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta ja on syytä epäillä esimerkiksi, että henkilö jatkaa rikollista toimintaa.

Matkustuskieltopäätöksessä henkilö voidaan velvoittaa muun muassa pysymään poissa tietyltä päätöksessä mainitulta alueelta tai olemaan liikkumatta siellä.

28.2.2019 klo 17:49: Korjattu, että poliisi voi esittää vangitsemista.

1.3.2019 klo 15:11: Korjattu kohtaa, jossa puhutaan alueesta, jota matkustuskiellot koskevat.

Lue seuraavaksi