Elinkeinoelämän järjestöt haluavat osinkoverotukseen satojen miljoonien kevennyksiä

Suomen Yrittäjät ei allekirjoita muiden ajamaa ratkaisua.

osingot
Pörssitalo Helsingissä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Elinkeinoelämän keskusliitto, Perheyritysten liitto ja Keskuskauppakamari ehdottavat osinkoverotukseen kokonaisuudistusta.

Järjestöt laskevat, että niiden esittämät muutokset vähentäisivät verotuloja 400–600 miljoonalla eurolla, jos verotettavat eivät muuta toimintatapojaan nykyisestä. Tästä noin 200 miljoonaa tulisi siitä, että pääomaveron progressio poistuisi.

Kevennys jakautuisi järjestöjen mukaan lähes tasan listaamattomien ja pörssiyritysten kesken. Ehdotuksessa osinkoja kohdeltaisiin aina saajansa pääomatuloina.

Nykyisin listaamattomien yhtiöiden osinkoja verotetaan joissakin tapauksissa ansiotuloina. Listaamattomien yhtiöiden osinkojen kokonaisverorasitus eli osakkaan ja yhtiön maksama vero olisi yhteensä 26 prosenttia 30 000 euroon asti.

Yli 30 000 euron menevien osinkojen kokonaisverorasitus olisi lähellä nykyistä pääomaverokantaa. Järjestöjen mukaan malli olisi neutraali, läpinäkyvä ja yksinkertainen. Se myös kohtelisi tasapuolisesti kasvu- ja innovaatioyrityksiä ja aineellista pääomaa hyödyntäviä yrityksiä.

– Mallin avulla pääomat ohjautuvat taloudessa tehokkaasti ilman verotuksellisia ohjausvaikutuksia. Samalla se helpottaa yritysten sukupolvenvaihdoksia, järjestöt linjaavat tiedotteessaan.

Yrittäjät korostavat yrittäjäriskin merkitystä

Suomen Yrittäjät oli mukana muotoilemassa järjestöjen osinkoveroehdotusta, mutta ei lähtenyt mukaan tukemaan nyt julkistettua esitystä. Yrittäjät ei halua asettaa listattujen ja listaamattomien yhtiöiden osinkoja samalle viivalle verotuksessa.

– Verotuksessa on välttämätöntä ymmärtää sijoittajariskin ja yrittäjäriskin ero. Yrittäjän sijoitukset ovat usein yhdessä korkean riskin kohteessa, omassa yrityksessä, sanoi pääekonomisti Mika Kuismanen tiedotteessa.

– Yrittäjän on hyvin vaikea muuttaa yritysomistustaan nopeasti ja helposti likvidiin muotoon. Ilman yrittäjäriskin huomioimista yhteiskunnalta jää merkittävä määrä verotuloja saamatta. Jos yrittämisen kannusteet ovat huonot, kansantalouden kasvu kärsii, Kuismanen varoitteli.