Eduskunnan hulluilla viikoilla vauhti kiihtyy – kyselytunnilla oppositio hiillosti hallitusta sotesta: "Asioita runtataan läpi hirveällä kiireellä"

Istuntokausi lähestyy loppuaan ja sote-kamppailu kiihtyy. Voit seurata kyselytuntia klikkaamalla jutun kuvaa.

Kyselytunti (Eduskunta)
Eduskunnan kyselytunti
Eduskunnan kyselytunti.

Tunteet eduskunnassa ovat käyneet kuumina jälleen tällä viikolla, kun hallitus on käynyt viimeiseen yritykseen sote-uudistuksen saamiseksi maaliin. Tämä näkyi myös eduskunnan kyselytunnilla, jossa lähes kaikki opposition esittämät kysymykset koskivat sote-uudistusta.

Jättiuudistuksen loppukiri alkoi perjantaina, kun perustuslakivaliokunta vaati useita muutoksia sote-lakeihin, ennen kuin niistä voidaan äänestää eduskunnan suuressa salissa. Jo ennestään riitaisan sosiaali- ja terveysvaliokunnan on pystyttävä jäljellä olevan istuntokauden aikana sorvaamaan sote-mietintö, joka vastaa perustuslakivaliokunnan esittämiin huoliin.

Äärimmäisen tiukka aikataulu on opposition mukaan johtanut siihen, että hallituspuolueet runnovat uudistusta läpi perustuslakiin liittyvistä ongelmista välittämättä.

– Yli hallituskausien kestävästä uudistuksesta yritetään nyt väkisin tehdä tällainen viime hetkien runnonta, jossa asioita runtataan valiokuntatasolla läpi hirveällä kiireellä, vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen sanoi kyselytunnilla.

Parviainen viittasi eilen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa leimahtaneeseen riitaan asiantuntijoiden kuulemisesta ja hallituspuolueiden menettelytavoista.

Oppositio pillastui, kun valiokunta eilen äänestyspäätöksellä päätti, ettei se kuule enää asiantuntijoita työstäessään sote-lakiesitystä hallituksen vastineiden pohjalta. Erityisen paljon oppositiota kismittää se, että päätös tehtiin sillä aikaa, kun valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) oli puhemiesneuvostossa selvittämässä valiokunnan aikataulutilannetta.

Opposition tykitykseen kyselytunnilla vastasi pääasiassa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), joka ei lähtenyt ottamaan kantaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan tilanteeseen.

– Olen erityisen tarkka tässä herkässä tilanteessa, siitä mikä on eduskunnan ja hallituksen toimivalta. Minun on mahdotonta lähteä ottamaan kantaa yksittäisiin tapauksiin, joista on joitakin versioita kuultu julkisen keskustelun kautta, Saarikko sanoi.

Saarikko sanoi kuitenkin pitävänsä sitä normaalina käytäntönä, että jossain vaiheessa asiantuntijakuuleminen päättyy.

Valiokunta on kuullut sote-uudistukseen liittyen jo lukuisia asiantuntijoita, mutta oppositiopuolueiden kansanedustajat muistuttivat kyselytunnilla, että kuulemiset eivät ole kuitenkaan liittyneet hallituksen tällä viikolla toimittamiin vastineisiin.

Hallitus toimitti pikavauhtia ratkaisuehdotuksensa perustuslakivaliokunnan esiin nostamiin ongelmiin vastineissaan, jotka esiteltiin kokonaisuudessaan keskiviikkona. Hallituksen ehdotukset maakuntien rahoituksen korjaamiseksi saivat tuoreeltaan tylyn vastaanoton asiantuntijoilta.

Kiista EU-notifioinnista

Kyselytunnilla oppositio kiinnitti huomionsa erityisesti perustuslakivaliokunnan lausunnon kohtiin, jotka koskevat sote-uudistuksen niin kutsuttua EU-notifiointia. Hallituksen mukaan perustuslakivaliokunnan lausunnon edellyttämä oikeudellisen epävarmuuden vähentäminen voidaan hoitaa niin kutsutulla oikeusvarmuusilmoituksella, joka on kevyempi menettely kuin niin kutsuttu varsinainen notifikaatio.

Perustuslakivaliokunnan jäsen, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson oli eri mieltä.

– Nyt te arvoisa hallitus käytätte jotain toista menettelyä, josta ei ole oikeusvarmuutta, eikä se ole se sama menettely, johon perustuslakivaliokunta tässä omassa lausunnossaan nojaa, Henriksson sanoi.

Henrikssonin ja muiden valiokunnan oppositiojäsenten tulkintojen mukaan tämä tarkoittaisi sitä, että mietintöluonnos olisi tämän takia lähetettävä vielä kertaalleen perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi.

Ministeri Saarikon mukaan virkamiehet ovat selvittäneet juridisesti vaikeaa notifiointi-kysymystä huolellisesti. Hänen mukaansa kevyempi oikeusvarmuusilmoitus täyttää perustuslakivaliokunnan lausunnon vaatimuksen.

– Oikeusvarmuusilmoitus on tämän notifioinnin, eli EU-komissiolta kysymisen yksi muoto. Keskeinen ero on se, että laki voidaan panna täytäntöön sen aikana.

Eurooppa-oikeuteen erikoistuneet Helsingin yliopiston professsorit Juha Raitio ja Tuomas Ojanen ovat pitäneet notifionnin tekemistä EU-komissiolle ainoana tapana saada asiaan perustuslakivaliokunnan edellyttämä oikeusvarmuus. Raitio on todennut Kuntalehdelle (siirryt toiseen palveluun), että oikeusvarmuusilmoitus tulisi tehdä aivan lainsäädäntöhankkeen alussa, ei loppusuoralla.

Lisää aiheesta:

Kuka sanoi, mitä sanoi? Oliko yksimielinen perustuslakivaliokunta sittenkään yhtä mieltä valinnanvapauden EU-notifikaatiosta

Oikeusoppinut soten rahoituksesta: Hallitus on muuttanut perustuslakivaliokunnan sitovan kannanoton mielipidekysymykseksi