Hyppää sisältöön

Thaimaan sotilashallinto kiristää otettaan internetistä

Uusi laki antaa valtiolle laajat oikeudet puuttua kansalaisten verkon käyttöön.

Thaimaa varautuu kyberuhkiin laajentamalla viranomaisten valtuuksia. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Thaimaan sotilashallinto hyväksyi torstaina lain, joka laajentaa entuudestaan viranomaisten oikeuksia puuttua kansalaisten ja yritysten toimintaan verkossa.

Uuden lain myötä viranomaiset voivat tehdä kotietsintöjä ilman tuomioistuimen lupaa, mikäli he toimivat estääkseen kyberhyökkäyksen. Tällaisessa hätätilanteessa viranomaiset voivat myös kopioida tiedostoja ja takavarikoida laitteita ilman oikeuden erillistä suostumusta.

Kyberturvallisuudesta vastaavalle komitealle uusi laki antaa oikeuden määrätä ihmisiä kuulusteltavaksi.

Thaimaassa internetin vapautta puolustavat kansalaisaktivistit ovat kutsuneet lakia verkon poikkeustilalaiksi.

Aktivistien mukaan lain ongelma on siinä, että se määrittelee kyberuhan liian väljästi. Hätätila on helppo perustella ja julistaa, minkä jälkeen viranomaiset saavat laajat oikeudet käyttöönsä.

– Vaikka lain sanamuodot ovat parantuneet, kiistanalaiset asiat ovat edelleen siinä, luonnehti Thai Netizen Network -järjestön asianajaja Arthit Suriyawongkul uutistoimisto Reutersille.

Monet Aasian maat ovat viime vuosina kiristäneet otettaan verkosta. Thaimaassa viranomaisilla on jo entuudestaan laajat oikeudet puuttua esimerkiksi maan hallintoa arvostelevaan verkkokirjoitteluun.

.
.