Hyppää sisältöön

Näkö- tai kuulovamma ei estä kirjaston käyttöä – kirjoja ja apuvälineitä kyllä löytyy

Lukutelevisio, induktiosilmukka ja lukulaseja - Kemin kaupunginkirjastosta löytyy monenlaista apua näkö- ja kuulovammaiselle.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kirjastot haluavat helpottaa näkö- ja kuulovammaisten mahdollisuuksia lukea. Esimerkiksi Kemin kaupunginkirjastossa on lainattavissa noin 1500 äänikirjaa ja lukuisia isotekstisiä kirjoja.

– Kirjastopalveluthan on tarkoitettu kaikille ja tietysti palvelemme myös erityisryhmiä. Eli jos näkö tai kuulo alkaa heiketä, niin meiltä löytyy siihen kyllä aineistoa ja apuvälineitä, kertoo kirjastonhoitaja Pia Kusmin.

Kirjastokävijöiden käytössä on lukutelevisio, suurennuslasi, lainattavia silmälaseja ja induktiosilmukka. Lisäksi Lapin kirjastojen nettipalvelusta (siirryt toiseen palveluun) löytyy 40 000 teosta niille, jotka vamman tai sairauden vuoksi eivät kykene lukemaan normaalia tekstiä. Myös viittomakielinen kirjasto on olemassa.

– Netissä on olemassa Celia-kirjasto (siirryt toiseen palveluun), joka on tarkoitettu näkövammaisille tai lukuesteisille. Sieltä löytyy paljon aineistoa, joka on lainattavissa.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kusmin kertoo, että kirjasto pyrkii aktiivisesti jakamaan tietoa lukemista helpottavista mahdollisuuksista.

– Yritämme parantaa tietoisuutta koko ajan ja asiaa myös markkinoidaan ja tuodaan esille tapahtumissa, kuten keskiviikkona Kemin kulttuurikeskuksessa järjestetyssä näön ja kuulon päivässä.

– Lisäksi kannustamme ihmisiä kysymään apua henkilökunnalta. Me olemme täällä sitä varten ja neuvomme mistä löytyy esimerkiksi aineistoa ja miten toimia sen kanssa, Kusmin lisää.

Lukutelevisio auttaa näkövammasta kärsiviä. Kuva: Risto Koskinen / Yle