Venäjä ja Kiina kaatoivat Yhdysvaltain ehdottaman päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa – tavoitteena oli saada presidentinvaalit Venezuelaan

Venezuela on syöksymässä yhä syvemmälle poliittiseen sekasortoon.

Venezuela
Venezuelalaiset osoittivat mieltään esteettömän humanitäärisen avun puolesta Caracasissa 23. helmikuuta.
Venezuelalaiset osoittivat mieltään esteettömän humanitäärisen avun puolesta Caracasissa 23. helmikuuta.Miguel Gutierrez / EPA

Venäjä ja Kiina ovat käyttäneet veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa ja estäneet Yhdysvaltojen ehdottaman päätöslauselman, jossa vaadittiin uusia presidentinvaaleja Venezuelassa sekä esteetöntä humanitaarisen avun toimittamista maahan.

Muiden muassa Ranska, Saksa ja Britannia äänestivät päätöslauselman puolesta. Päätöslauselma sai tarvittavat yhdeksän ääntä, ja ilman Venäjän ja Kiinan vetoa se olisikin mennyt läpi. Etelä-Afrikka äänesti vastaan. Indonesia, Päiväntasaajan Guinea ja Norsunluunrannikko pidättäytyivät äänestämästä.

Turvallisuusneuvostossa äänestettiin myös Venäjän muotoilemasta päätöslauselmasta, jossa kehotettiin ratkaisemaan tilanne rauhanomaisesti ja vaadittiin presidentti Nicolas Maduron hyväksyntää kaikelle maahan toimitettavalle humanitaariselle avulle. Tämä päätöslauselmaesitys sai vain neljä ääntä.

Yhdysvaltain Venezuelan-erityislähettiläs Elliott Abrams kritisoi Kiinaa ja Venäjää veto-oikeuden käyttämisestä ja sanoi, että nämä vain suojelevat Maduroa ja tämän käskyläisiä ja pitkittävät venezuelalaisten kärsimystä. Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja puolestaan sanoi, että Yhdysvallat pyörittää laitonta ja absurdia teatteria.Venezuela on syöksymässä yhä syvemmälle poliittiseen sekasortoon.

Lisäksi presidentti Maduroa tukeva armeija on estänyt väkisin humanitaarisen avun tuomisen Venezuelaan.

Jo yli 50 valtiota, mukaan lukien Yhdysvallat, on tunnustanut opposition Juan Guaidon Venezuelan virkaatekeväksi presidentiksi.

Korjattu klo 13.55: 50 valtiota on tunnustanut opposition Juan Guaidon Venezuelan virkaatekeväksi presidentiksi, Suomi on tukenut Guaidoa mutta ei tunnustanut. Suomi tunnustaa vain valtioita.

Lue myös:

Sotilaallista väliintuloa Venezuelaan väläyttelevä Yhdysvallat on uhkauksensa kanssa yksin

Venezuelasta loikanneita sotilaita yli 150 – perheiden kohtalo pelottaa

Venezuelan oppositiojohtaja ulkomaille: Pitäkää kaikki vaihtoehdot auki – USA:n ulkoministeri: Ryhdymme toimiin

Ainakin kaksi kuollut lauantaina Venezuelan ja Brasilian rajalla – Kolumbian rajalla kaksi avustusrekkaa poltettiin

Lähteet: AFP