Analyysi: Unkarin Orbánin puolueen lähtölaskenta kokoomuksen EU-viiteryhmästä palvelee molempien etuja

Vuosien vatvomisen jälkeen Euroopan keskustaoikeisto pohtii viimein Unkarin pääministeripuolueen erottamista, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Unkari
Unkarin hallituksen siirtolaisvastaisen kampanjan juliste Budapestissä. Julisteessa syytetään yhdysvaltalaista suursijoittajaa ja hyväntekijää George Sorosia ja EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria laittoman maahantulon kannattamisesta.
Unkarin hallituksen siirtolaisvastaisen kampanjan juliste Budapestissä. Julisteessa syytetään yhdysvaltalaista suursijoittajaa ja hyväntekijää George Sorosia ja EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria laittoman maahantulon kannattamisesta.Attila Kisbenedek / AFP

BrysselUnkarin pääministeri Viktor Orbán on taitava ja häikäilemätön poliitikko, joka ei kaihda keinoja oman ja puolueensa Fideszin aseman pönkittämiseksi.

Hänen hallituksensa lanseerasi pari viikkoa sitten julistekampanjan, jossa se syyttää EU:ta siitä, että unioni haluaa ujuttaa pakolla maahanmuuttajia Unkariin ja vetää mattoa alta jäsenmaiden oikeudelta valvoa rajojaan.

Viestiä toistetaan koko sivun ilmoituksissa sanomalehdissä, televisiossa ja unkarilaisten koteihin lähetetyissä kirjeissä. Julisteiden kuvissa esiintyvät unkarilaissyntyinen suursijoittaja George Soros ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

– Brysselin byrokraatit haluavat murtaa maahanmuuttoa vastustavien maiden vastarinnan, kirjeessä lukee.

Orbán on tunnettu provokaatioistaan, mutta Junckerin nauravat kasvot julisteessa olivat ilmeisesti liikaa Euroopan komissiolle ja joillekin Fideszin sisarpuolueille.

Eilen torstaina komissio julkaisi otsikolla "Faktoilla on väliä" lehdykän, jossa se oikoo kampanjan väitteitä yksi kerrallaan.

Toisin kuin Orbánin kampanja väittää, komissio ei esimerkiksi ole esittänyt viisumien myöntämistä turvapaikanhakijoille heidän lähtömaissaan. Se ei myöskään aja kiintiöitä, joilla jäsenmaat pakotettaisiin ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita suoraan leireiltä.

Samaan aikaan johtopäätöksiä alettiin tehdä myös Euroopan kansanpuolueessa EPP:ssä, johon Fidesz kuuluu.

Sen belgialaiset jäsenpuolueet CD&V ja CDH sekä Junckerin oma puolue, Luxemburgin CSV, lähettivät EPP:n puheenjohtajalle Joseph Daulille kirjeen, jossa ne ehdottavat Fideszin heittämistä ulos EPP:stä.

Myös Portugalin kristillisdemokraattinen CDS esittää Fideszin jäsenyyden arvioimista, kertoo portugalilaislehti Espresso.

Puoluevaltuuston täytyy ottaa ehdotus käsittelyyn, jos vähintään seitsemän puoluetta viidestä eri maasta esittää sitä. Fideszin asemasta on puhuttu jo vuosia, mutta tähän asti yksikään puolue ei ole ehdottanut erottamista.

Myös kokoomus on EPP:n jäsen. Puheenjohtaja Petteri Orpo twiittasi viime viikolla, että on aika "käynnistää Fideszin EPP-jäsenyyden arviointi".

Jos kokoomus ja samoilla linjoilla oleva Ruotsin maltillinen kokoomuspuolue kirjelmöivät Daulille, koossa olisi jo kuusi puoluetta viidestä maasta. Jos myös Alankomaiden CDA-puolue toteuttaisi aikeensa lähteä mukaan, ehdotus etenisi käsittelyyn.

Kokoomuksen kannalta Fidesz on ollut kiusallinen tapaus. Kokoomuksen kolme europarlamentaarikkoa istuvat samassa ryhmässä unkarilaisten kanssa.

Kokoomuksen ministerit ja komission kokoomuslainen varapuheenjohtaja Jyrki Katainen puhuvat kauniisti oikeusvaltioperiaatteen puolesta, jota Orbán kyseenalaistaa minkä ehtii.

Kokoomuksen on helpompi mennä toukokuun eurovaaleihin, jos se voi osoittaa ainakin yrittäneensä tehdä jotain Fidesz-ongelmalle. Puolueen arvopuheilla olisi enemmän uskottavuutta.

Toisaalta myös Fideszin voi olla helpompi mennä eurovaaleihin, jos läntisen Euroopan liberaalimmat EPP-puolueet alkavat hylkiä sitä. Orbán voi käyttää erottamista poliittisena polttoaineena ja uhriutumisen perusteena.

Se ikään kuin todistaisi hänen kampanjansa väitteet oikeiksi: Brysselin liberaali salaliitto sortaa Unkaria. Ei ole sattumaa, että hallitus käynnisti kampanjansa juuri vaalien alla.

Fideszin lähtölaskennan käynnistäminen ei kuitenkaan vielä tarkoita, että Orbánia oltaisiin laukaisemassa avaruuteen. Puolueen erottaminen vaatii EPP:n puoluevaltuuston enemmistön tuen.

Avainasemassa on EPP:n suurin jäsenpuolue, Saksan CDU, joka on toistaiseksi mielummin pitänyt Orbánin mukana porukassa.