NYT: Trump runnoi vävylleen korkean turvaluokituksen varoituksista huolimatta – FBI ja CIA vastustivat

Viranomaisia on huolestuttanut Kushnerin ja hänen perheensä kiinteistöyhtiön yhteydet ulkomaisiin hallituksiin ja sijoittajiin.

Valkoinen talo
Jared Kushner ja Donald Trump kuvattuna keskustelemassa viime vuoden joulukuussa Valkoisessa talossa.
Donald Trump halusi vävylleen Jared Kushnerille (vas.) korkean turvaluokituksen.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi viime vuonna Valkoisen talon kansliapäällikön John F. Kellyn myöntämään vävylleen Jared Kushnerille korkean tason turvaluokituksen, kertoo New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Määräyksellään Trump ohitti tiedusteluviranomaisten ja Valkoisen talon asianajajan ilmaissut huolet asiaan liittyen. NY Times kertoo Kellyn kirjoittaneen asiasta muistion, jossa hän kertoo saaneensa määräyksen antaa Kushnerille korkean tason turvaluokituksen.

Kushnerilla ehti aiemmin olla väliaikainen korkea turvaluokitus, mutta se alennettiin viime vuoden helmikuussa, kun FBI sai yli vuoden kestäneet taustaselvitykset valmiiksi. Pysyvän korkean turvaluokituksen hän sai toukokuussa.

Myös Valkoisen talon neuvonantaja Don McGahn oli osoittanut huolensa omassa sisäisessä muistiossaan Kushnerin turvaluokituksen nostamisesta.

New York Timesin mukaan presidentillä on laillinen oikeus myöntää turvaluokituksia, mutta normaalin käytännön mukaan asian päättäminen olisi ollut juuri Gahnin vastuulla.

Lehden mukaan ei ole tarkkaan tiedossa, miksi Kushnerin turvaluokituksen nostaminen nähtiin huolen aiheena. Viranomaisia on kuitenkin huolestuttanut Kushnerin ja hänen perheensä kiinteistöyhtiön yhteydet ulkomaisiin hallituksiin ja sijoittajiin. Kushnerin turvaluokitushakemus ehdittiin hylätä ainakin kertaalleen. Sekä FBI että CIA olivat turvaluokituksen nostamista vastaan.

Julki tulleen muistion tiedot ovat vahvasti ristiriidassa Trumpin lausuntoon New York Timesille tammikuussa (siirryt toiseen palveluun), jolloin hän sanoi, ettei hänellä ollut mitään tekemistä Kushnerin turvaluokituksen nostamisen kanssa.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders ei suostunut kommentoimaan asiaa lehdelle.

Don McGahn jätti tehtävänsä Valkoisen talon neuvonantajana lokakuussa ja John F. Kelly oman toimensa kansliapäällikkönä vuoden vaihteessa.