1. yle.fi
  2. Uutiset

Osama bin Ladenin Hamza-pojasta luvassa jopa miljoonan dollarin palkkio – vahva vaikuttaja al-Qaidassa

Al-Qaida
Hamza bin Laden
Hamza bin LadenCIA

Yhdysvaltain ulkoministeriö jahtaa edesmenneen terroristijohtajan Osama bin Ladenin poikaa Hamza bin Ladenia ja pyytää yleisöä avuksi.

Ministeriön ylläpitämä terrorisminvastainen Rewards for Justice -sivusto julkaisi Twitterissä etsintäkuulutusilmoituksen Hamza bin Ladenista ja lupaa miehen löytämiseen johtavasta vihjeestä jopa miljoona dollaria, noin 880 000 euroa.

Hamza bin Ladenin kerrotaan nousseen al-Qaidan nykyisen johtajan Ayman al-Zawahirin kakkosmieheksi. Länsimaiden tiedustelupalvelut uskovat, että hänellä on kyky houkutella uusia jäseniä viime aikoina heikentyneeseen terroristijärjestöön.

BBC (siirryt toiseen palveluun):n mukaan hän on houkutellut seuraajiaan hyökkäämään Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastaan ääni- ja videoviestien avulla.

Yhdysvaltain hallitus merkitsi kaksi vuotta sitten Hamzan erityisen tärkeäksi kohteeksi maailmanlaajuisen terrorismin vastaisessa toiminnassa. Tämä merkitsee, että kuka tahansa, joka on hänen kanssaan missään tekemisissä, voidaan pidättää.

Osama bin Ladenin Abbottabadin päämajasta löytyneiden kirjeiden perusteella uskotaan, että Hamza oli Osaman suosikki manttelinperijäkseen al-Qaidan johdossa.

Viime elokuussa Hamzan kerrottiin menneen naimisiin syyskuun 11. päivän terroristiryhmän johtajan Mohammed Attan tyttären kanssa. Noin 30-vuotiaaksi arvellun bin Ladenin uskotaan viettäneen vuosia Iranissa äitinsä kanssa, jossa myös "terroristihäitä" uskottiin vietetyn.

Lue myös:

Terroristiperhe syntyi: Osama bin Ladenin poika meni naimisiin Mohammed Attan tyttären kanssa (5.8.2018)

Lue seuraavaksi