Sikareita ja samppanjaa: Israelin pääministeriä epäillään korruptiosta juuri vaalien alla

Benjamin Netanjahu kutsui syytöksiä noitajahdiksi.

Benjamin Netanjahu
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu mediatilaisuudessa Jerusalemissa torstaina.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu mediatilaisuudessa Jerusalemissa torstaina.Jim Hollander / EPA

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on saamassa syytteet korruptiosta. Aikeista kertoi Israelin yleinen syyttäjä torstaina.

Uutinen tuli vain kuusi viikkoa ennen tiukkoja parlamenttivaaleja. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun virassa oleva Israelin pääministeri saa kuulla, että häntä vastaan suunnitellaan syytteitä.

Netanjahu kutsui tuoreeltaan syytöksiä noitavainoksi.

Vaalit 9. huhtikuuta

Netanjahun epäillään ottaneen vastaan 264 000 dollarin (noin 232 000 euron) arvosta lahjoja, muun muassa samppanjaa ja sikareita.

Muun muassa lahjusten ottamista ja petosta koskevat syytteet voisivat viedä Netanjahun vankilaan jopa kymmeneksi vuodeksi.

Ennen varsinaisia syytteitä tulee kuitenkin järjestää Netanjahun kuuleminen. Se voi viedä kuukausia, ja kuuleminen alkaa vasta huhtikuun 9. päivä järjestettävien vaalien jälkeen.

Mielipidekyselyjen mukaan kisa Netanjahun johtaman Likud-puolueen ja Benny Gantzin johtaman keskustavasemmistolaisen liittouman välillä on tiukka.

Lain mukaan Netanjahun ei olisi syytettynä pakko erota, mutta selvää on, että painetta eroamiseen olisi.

Vaati itse Olmertia eroamaan

Kun Israelin entistä pääministeriä Ehud Olmertia oltiin syyttämässä korruptiosta kymmenisen vuotta sitten, oppositiota tuolloin johtanut Netanjahu vaati Olmertia eroamaan ennen syytteiden nostoa. Perusteluna oli, ettei Olmert olisi pystynyt keskittymään maan johtamiseen kunnolla.

Olmert päätyi lopulta vankilaan korruptiosta.

Aiemmat skandaalit ovat jo luoneet Netanjahusta kuvaa hedonistisena johtajana, joka pitää kalleista lahjoista ja suhtautuu julkiseen kuvaansa pakkomielteisesti.

Lähteet: Reuters, AP