11-vuotias raiskauksen uhri halusi abortin – pakotettiin viikkojen väännön jälkeen keisarileikkaukseen

Tyttö oli laitettu isoäidin hoivaan äidin miesystävän vuoksi. Hänet raiskasi isoäidin 65-vuotias miesystävä.

abortti
Mielenosoittajat vaativat raiskatuksi tulleelle tytölle oikeutta aborttiin 25. helmikuuta Buenos Airesissa.
Mielenosoittajat vaativat raiskatuksi tulleelle tytölle oikeutta aborttiin 25. helmikuuta Buenos Airesissa.Aitor Pereira / EPA

Raiskauksen uhriksi joutunut 11-vuotias argentiinalaistyttö pakotettiin keisarileikkaukseen, vaikka hän oli pyytänyt aborttia.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan tytön raiskasi hänen isoäitinsä 65-vuotias miesystävä. Tyttö tuli raiskauksen seurauksena raskaaksi.

Ollessaan 19. viikolla raskaana tyttö pyysi aborttia. Hänet oli viety sairaalaan kahden itsemurhayrityksen jälkeen.

Abortti on Argentiinassa laillinen raiskauksen uhreille tai jos raskaus uhkaa naisen terveyttä.

Paikallisilta viranomaisilta kesti kuitenkin lähes viisi viikkoa päättää abortin tekemisestä.

Hyväksikäyttäjiä kaikissa kodeissa

Epäselvyyksiä oli siitä, kuka on alaikäisen tytön laillinen huoltaja. Koska tyttö oli määrätty isoäidin hoivaan, äidin suostumus ei riittänyt. Isoäidiltä taas oli viety huoltajuus, koska hän asui tytön raiskaajan kanssa.

Brittilehti Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) tyttö oli vuonna 2015 määrätty isoäidin hoivaan, koska äidin poikaystävä oli käyttänyt hyväkseen tytön vanhempia sisaria.

Lisäkiemuroita aiheutti paikallinen terveysministeri, joka väitti oikeudessa, että tyttö ei halua aborttia.

Kiistan selvittyä abortti siirtyi, koska useat lääkärit kieltäytyivät operaatiosta omantunnonkysymyksiin vedoten. Argentiina on pääosin katolinen maa.

Tässä vaiheessa raskautta oli kestänyt jo 23 viikkoa. Tuolloin lääkärit päättivät, että abortti olisi tytölle liian vaarallinen. Sen sijaan tytölle tehtiin tiistaina keisarileikkaus.

Uutiskanava BBC:n mukaan vauva on elossa (siirryt toiseen palveluun), mutta sen elinmahdollisuudet ovat heikot.

"Oksettavaa vallan väärinkäyttöä"

Tapaukseen liittyy vielä paikallisen perheasioita käsittelevän tuomarin päätös, jonka väitetään määränneen lääkärit tekemään kaikki tarpeellinen molempien elämän pelastamiseksi, siis sekä tytön että sikiön.

Tuomioistuin kielsi myöhemmin maininneensa mitään kahdesta elämästä. Lääkärit ovat sanoneet, että keisarileikkaukseen ei päädytty käskystä, vaan koska abortti olisi ollut liian vaarallinen tytölle.

Tapaus on raivostuttanut Argentiinan naisten oikeuksien puolesta kampanjoivat.

– Tämä on oksettavaa paikallisviranomaisten vallan väärinkäyttöä. Se on perustavanlaatuisesti vaarantanut 11-vuotiaan tytön elämän ja terveyden ja pakottanut hänet jatkamaan raskautta toiveidensa vastaisesti, kommentoi Human Rights Watchin lasten oikeuksien tutkija Margaret Wurth uutistoimisto Reutersin mukaan.

Argentiinan senaatti hylkäsi noin puoli vuotta sitten lakiesityksen, joka olisi laajentanut maan aborttioikeutta. Lakiesityksen mukaan abortti olisi ollut laillinen 14. raskausviikolle asti.

Lähteet: Reuters