1. yle.fi
  2. Uutiset

Hoivakodin toiminta keskeytetty Utajärvellä – Attendo: Pyydämme anteeksi sitten, jos syytä löytyy

Laitoksen toiminnan johtaminen jää nyt Oulunkaaren kuntayhtymän vastuulle.

Valvira
Attendon hoivakoti Utajärvellä.
Paulus Markkula / Yle

Utajärvellä yksityisen Attendon hoivakoti Kirkkopuiston toiminta on otettu viranomaisten hallintaan hoivakodissa ilmenneiden vakavien puutteiden vuoksi. Asiasta päätti Valvira.

Hoivakoti avattiin vasta viime joulukuussa, käy ilmi sen verkkosivuilta.

Kaikkien 24 asukkaan arki Kirkkopuistossa jatkuu yhtiön mukaan normaalisti, ja Attendo vuokraa koko henkilöstön Oulunkaaren kuntayhtymän käyttöön.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen kertoo Ylelle, että vanhusten turvallisuus on vaarantunut puutteiden takia.

Puutteet liittyivät muun muassa lääkehoidon epäasianmukaisuuteen, asiakkaiden terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen, yövuoron henkilöstön riittävyyteen suhteessa asiakkaiden palvelutarpeisiin sekä henkilökunnan tehtäviin.

– Attendolla on peiliin katsomisen paikka, Savolainen sanoo.

Attendon sidosryhmäsuhteiden ja yhteiskuntavastuun johtaja Anna Lehtiranta kertoo, että yhtiö teki korjaavia toimenpiteitä ensimmäisen tarkastuksen jälkeen.

– Nyt näyttää siltä, että toimenpiteemme eivät olleet riittäviä. Teemme sisäistä selvitystä siitä, mitä pitäisi vielä tehdä, Lehtiranta toteaa.

Lehtiranta kertoo, että toissa päivänä keskiviikkona Kirkkopuistossa järjestetyssä omaistilaisuudessa ei ilmennyt huolta aiheuttavia seikkoja.

Kyseessä on jo toinen Attendon hoivakoti, jonka toiminta on otettu puutteiden vuoksi haltuun. Lehtiranta sanoo olevansa pahoillaan. Pyytääkö hän yhtiön puolesta anteeksi?

– Tässä matkan varrella on pyydetty anteeksi, kun toiminnasta on oikeasti löydetty virheitä ja laiminlyöntejä. Näin me jatkamme edelleen. Pyydämme sitten anteeksi, mikäli selvityksessämme ilmenee sellaisia asioita, joista on syytä pyytää anteeksi, Lehtiranta sanoo.

Liian vähän hoitajia, eikä kaikilla lääkelupia

Oulunkaaren kuntayhtymä on ottanut hoitaakseen hoivayksikön ja vanhukset ovat nyt turvassa ja saavat asianmukaista hoitoa.

Oulunkaaren ylilääkäri Tuula Saukkonen kertoo, että kuntayhtymä turvaa hoivakodin toiminnan lisäämällä sairaanhoitajia sekä varmistamalla, että koko henkilökunnalla lääkehoidon osaaminen on tarvittavalla tasolla. Aiemmin kaikissa vuoroissa ei hänen mukaansa ollut hoitajia, joilla oli lääkeluvat kunnossa.

– Jokaisessa vuorossa pitää olla sellainen hoitaja, jolla on asianmukainen lääkelupa kunnossa. Hoivakodissa on paljon monisairaita ihmisiä, jotka tarvitsevat paljon hoivaa ja avustusta, joten henkilöstöä pitää myös olla riittävästi kaikissa vuoroissa, Saukkonen sanoo.

Valviran ylitarkastaja Mervi Tirin mukaan tarkastuskäynneillä kävi muun muassa ilmi, että hoitajien lääkeluvissa oli puutteita ja epäselvyyksiä. Lisäksi esimerkiksi yövuorossa olevalla hoitajalla on teetetty niin sanottuja tukitoimia, eli pyykinpesua ja ruuan valmistelua.

Oulunkaaren kuntayhtymän lääkäri tarkisti asiakkaiden terveydentilan eilen. Mervi Tiri kertoo, että lääkärikäynnillä selvisi, että hoivakodin asukkaat tarvitsevat runsaasti perushoitoa.

Attendo osti joulukuussa Utajärvellä vanhustenhoitoyksiköitä ja kunta lopetti niissä yksiköissä toiminnan. Joulukuussa Utajärvellä tuli myös käyttöön palveluseteli, jolla vanhusten hoidon palveluita on ostettu.

Saukkonen kertoo, että suurin osa valitsi Attendon yksikön. Juuri muuta tarjontaa kuntayhtymän puolelta ei ollutkaan.

Kirkkopuiston hoivakoti on ollut helmikuun alusta alkaen erityistarkkailussa. Kuntayhtymä oli ollut huolissaan vanhusten hoidon tilasta.

Oulunkaari oli myös tarkkaillut hoivakodin toimintaa ja epäkohtia huomatessaan otti yhteyttä Valviraan. Oulunkaaren vanhuspalvelujohtaja Hannele Pöykiö kertoo, että se tuli kuitenkin yllätyksenä, että hoivakodin toiminta keskeytettiin kokonaan.

Aluehallintovirastosta lakimies Heli Kajava kertoo, että jo ennen helmikuuta aluehallintovirastoon tuli runsaasti yhteydenottoja hoivakodista.

Useista muistakin hoivakodeista paljastunut puutteita

Kyseessä on jo lyhyen ajan sisään kolmas yksityisen puolen hoivakoti, jonka toiminta on keskeytetty. Tammikuussa Valvira keskeytti Esperi Caren hoivakoti Ulrikan toiminnan Kristiinankaupungissa.

Helmikuussa aluehallintoviraston yllätystarkastuksessa Alavudella Attendon hoivakoti Pelimannin toiminnasta löytyi niin pahoja puutteita, että sen toiminta keskeytettiin. Hoivakodissa oli kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana.

Missään näistä tapauksista asukkaita ei ole siirretty hoivakodista muualle, vaan kunta tai kuntayhtymä on ottanut toiminnan haltuun.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen kertoo, että hoivakotien valvontaa on tehostettu koko Pohjois-Suomen alueella.

– Me olemme palkkaamassa lisää työntekijöitä. Lisäbudjettiin Valviralle on budjetoitu kolme ja aluehallintavirastoille kahdeksan työntekijää.

Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon palkataan Savolaisen mukaan ensiksi yksi uusi työntekijä. Sen lisäksi jo olemassaolevien työntekijöiden panosta on laitettu vanhusten hoidon valvontaan.

Lue seuraavaksi