Australian kesä rikkoi ennätykset – syksykin alkaa paikoin ennätyskuumassa säässä

Australian viinitilalliset kärsivät kuumasta, rypälesato jäämässä pieneksi.

Ulkomaat
Pikkutyttö leikki suihkulähteessä Adelaidessa keskiviikkona.
Pikkutyttö leikki suihkulähteessä Adelaidessa keskiviikkona.Kelly Barnes / EPA

Australian kesä oli ennätyskuuma. Paikallisen Ilmatieteen laitoksen mukaan kesä ylitti pitkäaikaiset lämpötilakeskiarvot kahdella asteella, kertoo Sydney Morning Herald (siirryt toiseen palveluun).

Australian edellinen lämpöennätys on kesältä 2012–2013. (Vuosi vaihtuu keskellä Australian kesää.) Aiemmat ennätyskesät ovat olleet vain asteen verran keskiarvon yläpuolella.

Erityisen kuumaa oli joulu- ja tammikuussa.

– Tämän kesän helleaalto oli ennennäkemätön. Viimeiset numerot ovat vielä analysoimatta, mutta tiedämme jo kesän olleen koko Australian osalta tilastojen lämpimin. Myös monet yksittäiset paikat ovat rikkoneet kesähelle-ennätyksiä, ilmastotieteilijä Lynette Bettio sanoi Australian Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa perjantaina (siirryt toiseen palveluun).

Kesä oli myös kuivin sitten kauden 1982–1983. Australiassa saatiin sadetta noin 30 prosenttia vähemmän kuin keskimäärin.

Australian syksykin näyttää paikoin alkavan ennätyskuumasti: Melbourneen ennustettiin (siirryt toiseen palveluun) perjantaiksi ja lauantaiksi jopa 40 asteen lämpötilaa.

Rypälesato jäämässä pieneksi

Kuuma ja kuiva kesä vaikuttaa erityisesti maataloudesta elantonsa saaviin ihmisiin, kuten viininviljelijöihin. Australian rypälesatojen odotetaan jäävän pienimmiksi vuosiin. Odotusten mukaan rypälesato olisi parhaimmillaan noin 1,6 miljoonaa tonnia.

Tämä on jo nostanut rypäleiden hintaa, mikä hankaloittaa etenkin sellaisten pienempien viinintuottajien asemaa, jotka eivät kasvata omia rypäleitään.

Aluksi toiveissa oli, että kuuma sää tuottaisi rypäleisiin paljon sokeria ja sitä kautta erityisen maukkaita viinejä, mutta nyt arvioidaan, että tälle toiveelle on ollut jo liiankin kuuma.

Australia on maailman kuudenneksi suurin viininviejä.

Lähteet: Reuters