1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. draamasarjat

Kymmenen työtöntä nuorta pääsi töihin poliisisarja Sorjosen kuvauksiin – 18-vuotias sai tehtäväksi kuskata näyttelijät kuvauspaikalle

18-vuotias autonkuljettaja huolehtii näyttelijät ajoissa kuvauspaikalle. Siisteintä työssä on näyttelijöihin tutustuminen.

draamasarjat
Näyttelijät Ville Virtanen ja Olivia Ainali Sorjosen kuvauksissa kevättalvella 2019
Näyttelijät Olivia Ainali ja Ville Virtanen tv-sarja Sorjosen kuvauksissa sairaalan pihalla Lappeenrannassa.Mikko Savolainen / Yle

LappeenrantaNäyttelijä Ville Virtanen asettelee askeliaan jään liukastamalla parkkipaikalla. Kollega Olivia Ainali seuraa varovaisesti perässä. Kaksikko on siirtymässä maskeeraajien bussista kuvauspaikalle Etelä-Karjalan keskussairaalan pihalla Lappeenrannassa.

Sairaalan pihalla valmistaudutaan kuvaamaan tv-sarja Sorjosen kohtaus, jossa rikostutkija Kari Sorjosen roolissa nähtävä Virtanen ja tutkijaneron tytärtä esittävä Ainali astelevat sairaalan pääsisäänkäyntiä kohti. Näyttelijät siirtyvät pienen matkan maskeerauspisteestä sairaalan pihalle kuvaustiimin autonkuljettajan kyydissä.

Autonkuljettaja vaikuttaa tehtävässään rutinoituneelta siitä huolimatta, että hän on aloittanut työn vasta kaksi viikkoa aiemmin. Ajokorttikaan ei ole ehtinyt 18-vuotiaan Tuuli Timperin taskussa montaa kuukautta vanheta.

Kuvauksiin kutsuttiin työttömiä nuoria

Tuuli Timperi on yksi lappeenrantalaisista nuorista, joille tarjottiin tänä keväänä mahdollisuutta hakea assistentin töitä tv-sarjan kuvauksissa. Työpaikkahakemus oli suunnattu työttömille lappeenrantalaisille nuorille.

Sorjosen kolmannen kauden avustajat Tuuli Timperi ja Helmi Lappalainen
Tuuli Timperi työskentelee Sorjosen kuvauksissa kuljetuksista vastaavassa ryhmässä. Helmi Lappalainen on järjestäjän assistentti.Mikko Savolainen / Yle

Työttömien nuorten palkkaaminen assistenteiksi on osa Lappeenrannan kaupungin ja Sorjosta tuottavan Fisher King Oy:n välistä yhteistyösopimusta. Nuorten palkan maksaa Lappeenrannan kaupunki.

Joskus näyttelijä kertoo jotain perheestään tai siitä, mitä aikoo tehdä viikonloppuna.

Työhaastattelun jälkeen töitä sai kymmenen hakijaa. Pesti kestää noin neljä viikkoa eli sen ajan, jonka Sorjosta tuottava Fisher King Oy kuvaa Lappeenrannassa.

– Tähän mennessä olen ajanut näyttelijöitä paikasta x paikkaan x. Tai kuljettanut jotain papereita tai rekvisiittaa sinne, missä niitä on tarvittu, Timperi kertoo työtehtävistään.

Mielenkiintoisimmiksi kokemuksiksi hän mainitsee tilanteet, joissa on ehtinyt jutustella näyttelijöiden kanssa.

– Aika paljon puhutaan säästä. Tai sitten näyttelijä kertoo jotain perheestään tai siitä, mitä aikoo tehdä viikonloppuna, Timperi kertoo automatkoilla käydyistä keskusteluista.

Erikoinen kokemus

Järjestäjän assistentiksi palkattu Helmi Lappalainen on ehtinyt kahden ensimmäisen työviikkonsa aikana tehdä monenlaista. Häntä on tarvittu liikenteenohjaajana ja opastamaan jalankulkijoita sivuun kameran edestä.

Lappalainen osallistuu myös kuvausryhmän lounaan valmistukseen ja tarjoaa kuumaa kahvia hyytävässä viimassa työskenteleville.

– Meidät on otettu tosi hyvin mukaan työyhteisöön, Lappalainen kertoo.

Sorjosen kolmannen kauden kuvauksia Lappeenrannassa kevättalvella 2019
Rikossarja Sorjosen kolmas tuotantokausi kuvataan lumisissa maisemissa.Mikko Savolainen / Yle

Tuuli Timperi valmistui viime keväänä meikkaajan ammattiin. Helmi Lappalainen on opiskellut kampaajaksi. Oman alansa hommiin nuoret naiset eivät ole tv-sarjan kuvauksissa päässeet tarttumaan, mutta se ei ollut kuvitelmissakaan.

– On ollut kiinnostavaa päästä näkemään maskeeraajien työtä tällaisessa tuotannossa. Ammatti voisi kiinnostaa, Timperi miettii.

Helmi Lappalaiselle työjakso Sorjosen kuvauksissa on ollut ehdottomasti mukava kokemus, mutta hän ei usko sen juurikaan vaikuttavan hänen työhaaveisiinsa tulevaisuudessa.

– En tiedä, tuleeko mitenkään vaikuttamaan omaan elämään, Lappalainen toteaa.

Ammattiliitto kritisoi puutteellisesta opastuksesta

Kun ilmoitus Sorjosen kuvauksiin haettavista nuorista assistenteista tammikuussa julkaistiin, huolestui Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ideasta. Liiton kritiikki kohdistuu assistenttien liian suureen määrään.

Liitto suosittelee korkeintaan neljän harjoittelijan palkkaamista yhtä tuotantoa kohden. Tätä suurempi aloittelevien työntekijöiden määrä johtaa ammattiliiton mukaan siihen, etteivät nuoret työntekijät saa riittävää opastusta ja perehdytystä työhön.

Alunperin Sorjosen kuvauksiin ilmoitettiin tarvittavan 21 assistenttia. Haastattelujen jälkeen työtä tarjottiin lopulta kymmenelle nuorelle.

Näyttelijä Ville Virtanen Sorjosen kuvauksissa kevättalvella 2019
Sairaalan pihalla kuvattu kohtaus on onnistunut. Näyttelijä Ville Virtanen valmistautuu seuraavaan tehtävään.Mikko Savolainen / Yle

Tuotantoyhtiön mukaan perehdytys on sujunut ongelmitta. Ison tuotannon jokaisella työryhmällä on oma vastuuhenkilönsä, joka ohjeistaa työntekijät päivän tehtäviin.

– Näin isoja tuotantoja on minun kokemuksen mukaan aika mahdoton tehdä ilman assistenttien työvoimaa, sanoo showrunner Miikko Oikkonen. Hän sekä käsikirjoittaa että ohjaa Sorjonen-sarjaa.

Oikkosen mukaan assistenttien työ koostuu monista yksityiskohdista, jotka ovat kokonaisuuden kannalta yhtä oleellisia kuin tuotantoryhmän muidenkin jäsenten työ.

– Meidän luovat ihmiset esimerkiksi tarvitsevat päivän aikana erilaista tietoa ja materiaalia, joka jonkun täytyy hankkia, tulostaa ja toimittaa paikalle, Oikkonen kuvaa yhtä tärkeää tehtävää.

Nuoret assistentit Tuuli Timperi ja Helmi Lappalainen eivät koe työtään kovin raskaaksi tai vaikeaksi.

Heidän mukaansa kaikkein tärkeintä tv-sarjan kuvauksissa on pitää huolta kellosta, niin että sovittu työtehtävä tulee tehdyksi ajallaan. Näyttelijöiden kuljetuksia hoitava Timperi arvioi onnistuneensa hyvin aikatauluista huolehtimisessa.

– Pitää vaan katsoa, että tekee homman ajallaan. Muuten on ollut aika paljon sellaista odottelemista, että milloin olisi seuraava kuskikeikka, Timperi kertoo.

Lue seuraavaksi