Vaalikamppailuun vauhtia – Keskusta sai ehdokaslistan täyteen Lapissa

Keskustasta myönnetään, että ehdokkaita on ollut nyt vaikeampi saada kuin viime eduskuntavaaleihin.

eduskuntavaalit
Katri Kulmuni, Mikko Kärnä ja Petteri Salmijärvi (oik.) ovat ehdolla eduskuntaan keskustan listalta.
Muun muassa Katri Kulmuni, Mikko Kärnä ja Petteri Salmijärvi (oik.) ovat keskustan eduskuntavaaliehdokkaita.Perttu Ruokangas / Yle

Keskusta on jättänyt eduskuntavaalien ehdokaslistan Lapin vaaliviranomaisille. Keskustalan Lapin ehdokaslistan asiamies Janne Kaisanlahti ja vara-asiamies Maarit Simoska luovuttivat listansa torstaina Lapin vaalipiirilautakunnalle aluehallintovirastoon Rovaniemellä.

Lapin suurimmalla puolueella on täysi neljäntoista ehdokkaan lista. Viimeisimmät ehdokkaat ovat Petteri Ikäheimo ja Elli Tuominen Rovaniemeltä sekä Tanja Joona Ylitorniolta.

Keskustan ehdokaslistan asiamies Janne Kaisanlahti myöntää, että eduskuntavaaliehdokkaita on ollut nyt vaikeampi saada kuin viime eduskuntavaaleihin. Neljä vuotta sitten kaikki ilmoittautuneet eivät päässet keskustan kansanedustajaehdokkaiksi.

– Listaa laatiessa on pitänyt miettiä myös ehdokkaiden ikä- ja ammattijakaumaa. Ja kun ehdolla ovat kaikki istuvat kansanedustajat, moni on miettinyt, onko haastajaksi lähtevillä mahdollisuuksia, Kaisanlahti sanoo.

Keskustan lappilaisista kansanedustajista ehdolla ovat Markus Lohi, Eeva-Maria Maijala ja Katri Kulmuni.

Neljäs viime eduskuntavaaleissa keskustan listalta eduskuntaan valittu Paavo Väyrynen on myös ehdolla myös seuraavissa vaaleissa, tosin uuden puolueensa Seitsemän tähden liikkeen listalta Uudeltamaalta. Väyrystä eduskunnassa lähes koko vaalikauden tuurannut varamies Mikko Kärnä on myös ehdolla Lapin vaalipiiristä.

Perussuomalaiset, SDP ja Vasemmistoliitto ehtivät ensin

Ennen keskustaa ehdokaslistansa ovat Lapissa saaneet täyteen perussuomalaiset, SDP ja Vasemmistoliitto. Näistä listat Lapin vaalipiirilautakunnalle ovat jättäneet SDP ja Vasemmistoliitto.

Esimerkiksi kokoomus ei ole vielä jättänyt ehdokaslistaansa.

– Meillä on 11 ehdokasta, joista viimeisimmän nimeä emme vielä julkaise. Samalla listalla ovat myös vaaliliittoon kanssamme kuuluvat KD ja RKP. KD:lla on kaksi ja RKP:lla yksi ehdokas, kokoomuksen Lapin piirin puheenjohtaja, kansanedustajaehdokas Heikki Autto sanoo.

Kommunistit mukaan vaalitaistoon

Myös pienemmät puoleet lähtevät vaalikentille Lapissa. Lapin kommunistit kertoivat perjantaina asettaneensa ehdokkaita eduskuntavaaleihin.

Suomen kommunistinen puolue SKP on asettanut kuusi ehdokasta. Viisi ehdokasta on Kemistä, he ovat Päivi Alajas, Kaarina Pistokoski-Tikkala, Raija Siirilä, Tapio Siirilä ja Esko Tikkala. Yksi ehdokkaista, Joona Etto, on Rovaniemeltä.

Eduskuntavaalien ehdokaslistat on jätettävä vaaliviranomaisille viimeistään ensi viikon tiistaina.

Eduskuntavaaleihin on perjantaina aikaa 43 päivää. Ne järjestetään 14. huhtikuuta.