Hyppää sisältöön

Saksan syöpätutkimuskeskus varoittaa antamasta lehmänmaitotuotteita alle vuoden ikäisille syöpäriskin vuoksi – Valio: Yllättävää, jos osoittautuisi todeksi

Tutkijat ovat löytäneet uusia taudinaiheuttajia naudanlihasta ja maidosta. Nämä saattavat johtaa tulehduksiin, jotka voivat aiheuttaa syöpää aikuisiällä.

Kuva: AOP

Naudanlihasta ja lehmänmaidosta löytyneet uudenlaiset taudinaiheuttajat saattavat Saksan syöpätutkimuskeskuksen mukaan aiheuttaa ihmisissä kroonisia tulehduksia ja johtaa kohonneeseen riskiin sairastua ennen kaikkea paksusuolen syöpään, mutta mahdollisesti myös rinta- ja eturauhassyöpiin.

Uusista löydöksistä tiedottanut Saksan syöpätutkimuskeskus DKFZ (siirryt toiseen palveluun) on tutkinut jo vuosia BMMF (Bovine Meat and Milk Factors) eli naudanlihan ja maidon eri tekijöitä.

BMMF-tutkimusten johtohahmona on ollut virologi Harald zur Hausen. Hän sai vuonna 2008 Nobelin lääketieteen palkinnon löydöksistään papilloomaviruksen ja kohdunkaulansyövän yhteydestä. Nykytiedon valossa arviolta joka viides syöpä on peräisin viruksista, bakteereista tai loisista.

BMMF-tutkimuksessa ei olla vielä niin pitkällä, että nautaeläimien kantamien virusten ja ihmisten altistuksen välinen yhteys syöpien esiintyvyyteen olisi tarkasti arvioitavissa.

Tutkijat muistuttavat kuitenkin, että maailmanlaajuisesti tarkasteltuna paksusuolensyöpä on erittäin yleinen Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Argentiinassa ja Australiassa eli siellä, missä maitoa- ja naudanlihaa käytetään runsaasti ravinnoksi.

Vastaavasti Boliviassa tai Mongoliassa suoli- ja rintasyöpiä esiintyy vähän, vaikka lihatuotteita käytetään paljon. Havainnon taustalla uskotaan olevan, että näissä maissa nauta ei ole samanlainen kuin eurooppalainen lehmä ja sonni, vaan nautaeläimet ovat seebuja eli ryhähärkiä tai niiden risteytyksiä.

Tutkijat muistuttavat myös erillisenä havaintona, että rintasyöpä on harvinaisempi heillä, joilla on laktoosi-intoleranssi.

Äidinmaitoa vähintään 12 kuukautta

Saksan syöpätutkimuskeskus DKFZ varoittaa, että imeväisikäisille ei pitäisi antaa lehmänmaitotuotteita liian varhain.

Äidinmaidon sisältämät tietyt sokerit suojaavat lasta, kunnes lapsen immuunijärjestelmä on kehittynyt niin vakaaksi, että se tarjoaa paremman suojan useampia tulehduksia vastaan, tutkijat perustelevat.

Tiistaina Saksassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa puhunut Harald zur Hausen ohjeistaakin äitejä imettämään lastaan mahdollisimman pitkään, mielellään pitempään kuin 12 kuukautta. Pitkä imettäminen suojaa myös äitiä.

Suomessa imetyssuositus on 12 kuukautta tai perheen halutessa pitempään. Lehmänmaitoa saa suosituksen mukaan antaa lapselle vuoden ikäisestä alkaen, mutta hapanmaitotuotteita saa antaa jo kymmenen kuukauden iässä.

THL:n erikoistutkijan ja kansallisen imetyskoordinaattorin Riikka Ikosen mukaan Suomen ohjeistus ei kuitenkaan ole perustunut lehmien kantamiin taudinaiheuttajiin, vaan lehmänmaidon korkeaan proteiinipitoisuuteen. Sen katsotaan kuormittavan alle vuoden ikäisen munuaisia.

– Se on se lähtökohta. Maidonkorvikkeissa se proteiinipitoisuus ja rasvan laatu on muokattu erilaiseksi, jolloin se soveltuu imeväisen tarpeisiin. Korvikkeiden antaminen lopetetaan yksivuotiaana, jolloin lapsi voi siirtyä käyttämään tavallista rasvatonta maitoa.

Kuva: Roland Schlager / EPA

Suomalaisasiantuntija: syy-seuraussuhde voi olla, mutta näyttö ei vielä riitä

Helsingin yliopiston ravinnon ja syövän asiantuntija, yliopistonlehtori Anne-Maria Pajari pitää ”ihan mielenkiintoisena” saksalaisten teoriaa, että nautaeläimien virusperäiset komponentit voisivat vaikuttaa elimistön solujen elämään ja sitä kautta syöpä- ja muidenkin kroonisten sairauksien riskiin.

Mutta paksusuolen syövän ja maidon yhteydestä Pajarilla on kansainvälisistä väestötutkimuksista kuitenkin toisenlaista tietoa.

– Maidonkulutus on käänteisessä suhteessa paksusuolensyövän insidenssin (ilmaantuvuuden) kanssa. Maitotuotteiden käyttö näyttää paksusuolen syövässä suojaavalta. Eturauhassyövässä se ei näytä hyvältä, ja jos tosi paljon käyttää maitotuotteita, niin on suurempi riski eturauhassyövälle.

Anne-Maria Pajari muistuttaa, että saksalaistutkijat ovat vasta hypoteesin asteella. Hypoteesi tarkoittaa teoriasta johdettua olettamusta ilmiön toimintamekanismista. Pajarin nopean analyysin mukaan saksalaistutkijoilla ei ole vielä sellaista näyttöä, että maidon ja syöpätautien välillä olisi syy-seuraussuhde.

– Mutta tosin voi sellainen ollakin. Se on vähän näin, että annos tekee myrkyn. Liikaan veteenkin voi kuolla.

Vauvat voisi mahdollisesti rokottaa

Saksalaisten BMMF-tutkimusta on seurattu myös maitotuotteita valmistavan Valion tutkimuspuolella.

Valion ravitsemusasiantuntijoiden mukaan Saksan syöpätutkimuskeskuksen tutkimus vaikuttaa sinällään olevan laadukkaasti toteutettu ja vertaisarvioiduissa tieteellisissä julkaisuissa julkaistu. Valio ilmoittaa kuitenkin, että se ei ole vielä päässyt tutustumaan DKFZ:n viimeisimpään tutkimustietoon.

– Olisi olemassa olevan tiedon valossa yllättävää, jos zur Hausenin esittämä hypoteesi osoittautuisi todeksi. Maailman syöpäjärjestöt ovat viime vuonna julkaisseet laajan katsauksen olemassa olevaan tutkimustietoon. Jos zur Hausenin esittämä hypoteesi olisi totta ja syy-yhteys maidon ja syöpätautien välillä olisi olemassa, se olisi ilmennyt myös aiemmissa tutkimuksissa ja/tai tutkimustuloksia yhdistävissä laajemmissa analyyseissa, Valion viestintäpäällikkö Aino Laakso vastaa sähköpostilla.

Aikuisena naudanlihasta tai lehmänmaidosta kieltäytymisellä ei nobelisti Harald zur Hausenin mukaan ole enää suurta merkitystä, sillä jokainen näitä tuotteita käyttänyt on kuitenkin jo altistunut taudinaiheuttajille.

Saksalaisvirologi zur Hausen arvioi, että BMMF voitaisiin suodattaa maidosta pois, nautoja voitaisiin rokottaa tai jopa vauvoille voitaisiin kehittää suojaava rokote.