Matti Nykänen siunataan viimeiselle matkalleen Jyväskylässä

Nykänen kuoli yöllä neljäs helmikuuta vain 55-vuotiaana.

Matti Nykänen
Matti Nykänen.
Ville Paso / Yle

Matti Nykäsen kuolema on koskettanut suomalaisia laajasti. Jyväskylässä Nykäsen muistokirjaan on kerätty satoja muistoja ja tuntoja Nykäsestä.

Mäkikotka siunataan viimeiselle matkalleen Jyväskylän vanhan hautausmaan kappelissa. Siunaustilaisuus on tarkoitettu vain Nykäsen omaisille ja lähipiirille, ja yleisön toivotaan kunnioittavan omaisten toivetta saada olla kappelissa omassa rauhassaan.

– Poliisin roolina on vain varmistaa tieverkkoa ja turvata yleinen järjestys. Toivottavasti ei tarvitse kappeliin mennä, sanoo komisario Jari Lindholm Sisä-Suomen poliisista.

Nykäsen hautajaissaattue lähtee liikkeelle Taulumäeltä kello 13. Reitti kulkee Saarijärventietä Palokkaan ja Ruokkeentien kautta Laajavuoreen.

Omaiset ovat kertoneet hautajaissaattueen reitin julkisuuteen, jotta halukkaat voivat ottaa osaa mäkisankarin viimeiseen matkaan.

– Arvio on, että ihmisiä voi tulla paljonkin, mutta määrä on ennalta-arvaamaton, sanoo Lindholm.

Omaisten ja poliisin toive on, että saattue etenee ilman häiriöitä.

– Toivomme tietenkin, että jos ihmiset haluavat Matti Nykäsen hautajaissaattoa kunnioittaa, he tulisivat katujen varsille, keskusta-alueelle ja Laajavuoreen jalkaisin. Näin vältettäisiin liikenteen ongelmat muistotilaisuuden jälkeen ja hautajaissaattueen aikana, sanoo komisario Juha Mäntynen Sisä-Suomen poliisista.

Matti Nykänen rakensi pohjan huikeille urheilusuorituksilleen Laajavuoren hyppyrimäissä. Moninkertaisen olympiavoittajan hautajaissaatto päättyy hänen mukaansa nimetyn hyppyrimäen juurelle.

– Laajavuoressa ei ole parkkipaikkoja, ja jos siellä pysäköidään miten sattuu, liikennekin pysähtyy, Lindholm toteaa.

Viimeisenä tervehdyksenä Matti Nykäselle Laajavuoressa pidetään minuutin hiljainen hetki.