Keuhkotuberkuloosi ei tarttunut muihin –Saimaan ammattikorkeakoulussa selvittiin säikähdyksellä

Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelija sairastui vanhan keuhkotuberkuloosin aktivoiduttua hänen elimistössään. Hän ei ole tartuttanut muita.

tuberkuloosi
Lääkäri kuuntelee potilaan keuhkoja.
Keuhkotuberkuloosia sairastaneen opiskelijan ei ole todettu tartuttaneen muita tai saaneen tautia lähiaikoina Etelä-Karjassa.Jessica Edén / Yle

Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijalla havaittu keuhkotuberkuloosi ei ole tarttunut muihin hänen kanssaan tekemisissä olleisiin.

Kysessä oli sairastuneen elimistössä pitkään olleen taudin aktivoituminen eikä tartuntaa ole saatu lähiaikoina Etelä-Karjalassa. Altistuneilta ei ole löytynyt uusia eikä vanhoja keuhkotuberkuloositartuntoja, sillä nekin olisivat näkyneet tutkimuksissa, kuten verikokeissa ja keuhkokuvissa.

Saimaan ammattikorkeakoulussa keuhkotuberkuloosille altistuneita on käynyt tutkittavina 58, ja jäljellä on enää neljä tutkittavaa.

Lopullinen varmuus kaikkien oireettomuudesta saadaan parin viikon kuluttua. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Sami Raasakka uskaltaa kuitenkin jo tässä vaiheessa sanoa, että yhtään aktiivista tuberkuloositapausta ei tulla löytämään.

Hän kertoo, että ylivoimainen enemmistö aktivoituneista keuhkotuberkulooseista, jotka alkavat aiheuttaa oireita, ovat sellaisia joissa tartunta on saatu vuosia tai vuosikymmeniä aiemmin.

– Taudinaiheuttaja on jäänyt elimistöön odottelemaan sitä hetkeä, että jostakin syystä vastustuskyky heikkenee ja sieltä pääsee taudinaiheuttaja pullahtamaan esille, kertoo Raasakka.

Keuhkotuberkuloosi ei ole hanakka tarttumaan ihmisestä toiseen.