Analyysi: Kim lähti huipputapaamisesta voittajana, koska Trump kutsui häntä suureksi johtajaksi – ja Koreassa sillä on iso merkitys

Vietnamissa tuli jo ikävä penkin takaa johtamista, Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen arvioi.

Trumpin ja Kimin huippukokous
Trump ja Kim
Kädenpuristus ja lyhyt keskustelu ennen illallista.Saul Loeb / AFP

HANOI Donald Trumpin ja Kim Jong-unin kohtaamisesta Vietnamin pääkaupungissa jäi sekava olo. Hyväntuulinen huipputapaaminen muuttui yllättäen dramaattiseksi tynkätapaamiseksi.

Trump ja Kim tulivat keskustelujensa lomassa kaksi kertaa kameroiden eteen. Kim sanoi tulkkinsa välityksellä, että istuessaan Trumpin vieressä koko maailman valokeilassa hänestä tuntuu kuin olisi elokuvassa.

Elokuvan tyylilaji muuttui äkkiarvaamatta. Datalinjat Viet Xo -palatsin kansainvälisessä lehdistökeskuksessa tukkeutuivat, kun Trumpin ja Kimin kerrottiin kävelleen ulos neuvottelutilastaan.

Neuvottelujen päättymisestä saatiin vahvistus satelliitilla toimineella televisioyhteydellä. Kimin mustapukuiset turvamiehet juoksivat farmariautoihinsa ja kiihdyttivät pois Metropole-hotellista.

Trump piti ennenaikaisen tiedotustilaisuuden ja lähti paluumatkalle Yhdysvaltoihin.Hän ei saanut kotiin viemisiksi edes kokouksen päätösasiakirjaa, koska sitä ei allekirjoitettu.

Trump sanoi Pohjois-Korean vaatineen kaikkien talouspakotteiden purkamista. Pohjois-Korean ulkoministeri piti kuitenkin Hanoissa oman tiedotustilaisuutensa, jossa kiisti Kimin vaatineen kuuta taivaalta: Kimille olisi ulkoministerin mukaan riittänyt. jos edes osa pakotteista olisi poistettu.

Trumpin mukaan Kim lupasi jatkossakin pidättäytyä ohjuskokeista, joita Pohjois-Korea ei ole tehnyt lähes vuoteen. Siitä ei ole kuitenkaan kirjallisia takeita. Se mistä Trumpin ja Kimin välilä sovittiin tai edes keskusteltiin, jäi epäselväksi.

Trumpin toivottiin vaativan, että Kim toimittaisi yksityiskohtaisen listan Pohjois-Korean ydinasearsenaalista ja muista joukkotuhoaseista. Lista jäi tilaamatta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi, että seuraavaa huipputapaamista ei välttämättä voida järjestää vähään aikaan.

Asiantuntijat Aasiassa ja Yhdysvalloissa ovat arvioineet tapaamista kieli keskellä suuta. Elleivät sitten ole avoimesti Trumpin vastustajia. He eivät tiedä, mitä ajatella tästä kaikesta.

Republikaanien mahtimies, senaatin republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell, kiitti Trumpia kylmäpäisyydestä. Republikaanit pelkäsivät tosissaan, että Trump menee hätäpäissään töhäyttämän huonon sopimuksen. Ainakin siltä nyt vältyttiin.

Japanin pääministeri Shinzo Abe kiitteli Yhdysvaltoja ja Pohjois-Koreaa käynnistetystä dialogista. Japanilaisten asiantuntijoiden mukaan Abe kuitenkin kiristelee hampaitaan.

Häntäkin ankarammin kiristelee Etelä-Korean hallitus, jonka on nyt aiempaa vaikeampi jatkaa omia rauhanponnistelujaan Pohjois-Korean kanssa. Tapaamisesta odotettu Koreoiden rauhanjulistus jäi saamatta.

Trump ja Kim julisteessa.
Kazuhiro Nogi / AFP

Trumpin kannattajat ovat syyttäneet Barack Obamaa jääkiekkovalmennustermeillä penkin takaa johtamisesta. Trump on sanonut joutuneensa vastentahtoisesti selvittämään Obaman ja muiden edeltäjiensä sotkuja Pohjois-Koreasta.

Pohjois-Korea on tähän asti ollut suurin testi Trumpin diilintekijän taidoille ulkopolitiikassa. Tuloksia ei ainakaan vielä ole tullut.

Hanoissa tulikin väkisin mieleen tietääkö Trump oikeasti mitä tekee? Olisiko ydinaseasioita kuitenkin parempi johtaa penkin takaa kuin kahdenkesken diktaattorin kanssa?

Keskusteluyhteyden avaaminen Pjongjangin ja Washingtonin välille on jo arvokas asia, joka myöhemmin voi johtaa tuloksiin. Trumpin tapa toimia vaikuttaa kuitenkin lyhytjännitteiseltä. Hänen hallinnossaan käy pyöröovi, josta myös Pohjois-Korean neuvottelijoita on lähtenyt.

Jos Hanoin tapaamiselle pitää julistaa voittaja, se oli Kim Jong-un. Trump nimittäin kutsui häntä määritteellä great leader. Se on tyypillistä kielenkäyttöä Trumpille, joka lienee tarkoittaneen Kimin olevan mainio johtaja.

Great leaderin voi kuitenkin kääntää suureksi johtajaksi, jolloin sävyero on pohjoiskorealaisille ratkaiseva. Heidän suureksi johtajakseen on tähän asti kutsuttu vain Kimin isoisää, Pohjois-Korean perustajaa Kim Il-sungia.

_Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella kello 17 saakka. _

Lue myös:

Analyysi: Trump ja Kim lähtivät Hanoista ilman diiliä – Mutta oli sittenkin hyvä, ettei lupauksia tehty hätäisesti

Mitä Trumpin ja Kimin huippukokouksen haaksirikko merkitsee? Onko näkyvissä myös edistystä? UM:n Itä-Aasian tiiminvetäjä Arto Haapea vastaa

Tutkijat Trumpin ja Kimin huippukokouksesta: Suuret odotukset, tuli pannukakku