Kaukolämmön miljoonakaupat putkeen Riihimäellä

Riihimäki aikoo käyttää skotlantilaiselta sijoitusyhtiöltä saadut rahat velkojen maksuun ja muun muassa asemanseudun kehittämiseen.

Riihimäki
Putkia auki kaivetun kadun alla.
Riihimäen Kaukolämmöstä tuli miljoonakaupoilla skottilaisten osittain omistama.Henrietta Hassinen / Yle

Riihimäen kaupunki on eilen tehdyllä kaupalla myynyt lähes puolet kaukolämpöyhtiöstään. Ostaja, skotlantilainen sijoitusyhtiö Aberdeen Standard Investments hankki 49 prosentin omistusosuuden 51 miljoonalla eurolla.

Riihimäen kaupunki maksaa varoilla velkojaan ja muun muassa kehittää asemanseutua. Kaupunginjohtaja Sami Sulkon mukaan miljoonakauppa nostaa kaupungin toiminnan kestävämmälle pohjalle.

Maailmanluokan sijoitusyhtiö

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko haastatteli videopäiväkirjaansa (siirryt toiseen palveluun) (Riihimäen kaupunki) investointijohtaja Maciej Tarasiukia, joka sanoi olevansa hyvin tyytyväinen yhteistyöstä lämmön ja maakaasun toimittamiseksi Riihimäen Kaukolämmön asiakkaille.

Riihimäen Kaukolämpö on Aberdeen Standard Investmentsin toinen sijoitus Suomeen. Sijoitusyhtiöllä on omistusta muun muassa Suomen Kaasuenergiassa, useassa vesivoimalaitoksessa Norjassa sekä osuus myös kaasunsiirtoputkessa Alankomaissa.

Standard Life Aberdeen Oyj:n varainhoitoliiketoiminta Aberdeen Standard Investments on osa yhtä maailman suurimmista sijoitusyhtiöistä. Konsernilla on noin 1,2 miljoonaa osakkeenomistajaa ja se on listattu Lontoon pörssiin.

Kaukolämpöä jätteistä

Riihimäen Kaukolämpö juhlistaa perinteistä Kaukon päivää uimahallissa sunnuntaina, jolloin altaiden vesi on tavallista lämpimämpää ja sisäänpääsy ilmaista.

Tänä vuonna tulee 41 vuotta kaukolämpötoiminnan aloittamisesta Riihimäellä.

Riihimäen Kaukolämpöverkon kokonaispituus on 100 kilometriä ja lämmön pääasiallinen lähde on paikallinen jätteiden käsittelylaitos. Yli puolet Riihimäen asukkaista asuu kaukolämmitetyissä rakennuksissa. Kaukolämmityksen lisääntymisellä on ollut positiivinen vaikutus Riihimäen ilmanlaatuun.