Venezuelan varapresidentti haki tukea Moskovasta – maan öljy- ja kaasuyhtiö siirretään Portugalista Venäjälle

Yhdysvallat asetti pakotteita kuudelle venezuelalaiselle turvallisuusviranomaiselle, jotka tekevät yhteistyötä presidentti Maduron kanssa.

Venezuela
Venezuelan varapresidentti Delcy Rodriguez ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Moskovassa 1. maaliskuuta.
Venezuelan varapresidentti Delcy Rodriguez ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Moskovassa 1. maaliskuuta. Sergei Chirikov / EPA

Venezuelan varapresidentti Delcy Rodriguez oli perjantaina vierailulla Moskovassa. Hän tapasi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin.

Tapaamisen jälkeen yhteisessä tiedotustilaisuudessa Venezuelan Rodriguez kertoi, että maa aikoo siirtää kansallisen öljy- ja kaasuyhtiön PDVSA:n pääkonttorin Portugalin Lissabonista Moskovaan. Rodriguezin mukaan presidentti Nicolas Maduro on antanut määräyksen asiasta.

Yhdysvallat asetti perjantaina kuudelle henkilölle pakotteita Venezuelan tilanteen takia. Pakotteita asetettiin kuudelle turvallisuusviranomaiselle, joilla on yhteyksiä presidentti Maduroon. Pakotteet johtuvat heidän toiminnastaan avustuskuljetusten estämiseksi.

Yhdysvallat asetti maanantaina pakotteita Venezuelan hallinnolle ja kehotti muita maita jäädyttämään PDVSA:n varoja , koska viime viikonloppuna avustusrekkojen pääsy Venezuelaan oli estetty.

Venäjä puolestaan vannoi jatkavansa Maduron tukemista.

Venezuelassa Maduro sekä virkaa tekeväksi presidentiksi itsensä julistanut oppositiojohtaja Juan Guaidó ovat kiistelleet Venezuelan hallinnasta.

Guaidó oli lauantaina mukana, kun Kolumbiasta yritettiin tuoda avustustarvikkeita ruoka- ja lääkepulasta kärsivään Venezuelaan. Maan asevoimat esti kuljetukset voimatoimin. Tilanne on ollut sama Brasilian-vastaisella rajalla.

Venäjä on tukenut Maduroa viime kuukausien kriisin aikana. Viimeksi torstaina Kiina ja Venäjä estivät YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan vaalien järjestämisen Venezuelassa.

Venezuelan Rodriguez kertoi, että maa aikoo siirtää kansallisen öljyja kaasuyhtiön PDVSA:n pääkonttorin Portugalin Lissabonista Moskovaan. Rodriguezin mukaan Maduro on antanut määräyksen asiasta.

Lisää viljaa

Venäjän ulkoministeri Lavrov lupasi, että Venäjä toimittaa jatkossa myös viljaa Venezuelaan. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, minkälaisista avustusmääristä olisi kyse.

Venäjä on maan tilastojen mukaan vuosien 2017-2018 aikana toimittanut Venezuelaan noin 64 000 tonnia viljaa.

Lavrov toisti jälleen Venäjän epäilevän, että Yhdysvallat suunnittelee sotilaallista puuttumista Venezuelaan. Etelä-Amerikan maat ja esimerkiksi EU ovat ilmoittaneet, että eivät tue Yhdysvaltojen sotilaallista väliintuloa.

Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa viikon alussa kokoontunut Liman ryhmä vastusti sotilaallisia toimia Venezuelan kriisin ratkaisemiseksi.

Kanadasta sekä Latinalaisen Amerikan maista koostuva ryhmä toteaa yhteisessä kannanotossaan, että Venezuelan siirtymisen demokratiaan on tapahduttava rauhanomaisesti perustuslakia ja kansainvälisiä lakeja kunnioittaen.

Lue myös:

Venäjä ja Kiina kaatoivat Yhdysvaltain ehdottaman päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa – tavoitteena oli saada presidentinvaalit Venezuelaan

Sotilaallista väliintuloa Venezuelaan väläyttelevä Yhdysvallat on uhkauksensa kanssa yksin

Venezuelasta loikanneita sotilaita yli 150 – perheiden kohtalo pelottaa

Venezuelan oppositiojohtaja ulkomaille: Pitäkää kaikki vaihtoehdot auki – USA:n ulkoministeri: Ryhdymme toimiin Avustusrekat saapuneet Venezuelan ja Kolumbian rajalle – Maduro katkaisi diplomaattisuhteet Kolumbiaan

Lähteet: AFP, AP, Tass