Kemiläiskodeista löytyy taidetta lainattavaksikin – 150-vuotias Kemi kokosi juhlanäyttelyt taiteesta ja historiasta

Kemi juhlii 150-vuotisuuttaan monin tavoin. Perjantaina Kemin kulttuurikeskuksessa avataan valokuva- ja kuvataidenäyttelyt.

Kemi
Koherenssi ja koheesio- näyttely Kemin taidemuseossa.
Jari Peltoperä / Yle

Kemiläiset ovat antaneet innokkaasti taidetta lainaan juhlanäyttelyyn, joka valottaa Kemin rikasta kuvataide-elämää 150 vuoden ajalta. Taidemuseo pyysi yksityisiltä ihmisiltä lainaan taidetta viime vuoden puolella. Teoksia kertyi paljon enemmän kuin voitiin ottaa näytille.

– Kyllä määrä vähän yllätti, teoksia tarjottiin satakunta. Niistä parikymmentä on valittu näyttelyyn, kertoo taidemuseon intendentti Tanja Kavasvuo.

Taidemuseon Koherenssi ja koheesio -näyttelyyn on koottu teoksia noin 80 taiteilijalta. Mukana ovat Kemin taidehistoriaan kuuluvat klassikkotaiteilijat sekä vastikään uudelleen järjestäytyneen Kemin kuvataiteilijat ry:n jäsenten tuoreimmat teokset.

Teollisuuskaupungin synty valokuvissa

Samassa talossa sijaitsevassa Kemin historiallisessa museossa puolestaan esittäytyy kaupunki valokuvien välityksellä. Näyttelyssä on runsaasti kaupungin rakentamiseen ja teollisuuden syntyyn liittyviä kuvia. Vanhimmat kuvat ovat 1900-luvun alusta.

Teollisuuslaitokset, rautatie, satamat, julkiset rakennukset ovat monille jo entuudestaan tuttuja, mutta paljon uuttakin tulee esille. Ensimmäistä kertaa suuren yleisön nähtäville tulee Kemin entisen apulaiskaupunginjohtajan ja Rakennustuote Oy:n toimitusjohtajan Väinö Pekkalan lahjoittamia valokuvia.

– Uusien kuvien myötä näyttelyssä on nähtävää myös kaupungin historiaan perehtyneille, vakuuttaa näyttelymestari Janne Kuoppala.

Juhlanäyttelyt on avattu maaliskuun alussa. Taidenäyttely on esillä runsaat kaksi kuukautta, äitienpäivään asti. Valokuvanäyttelyyn tutustumisen aikaa on yli viisi kuukautta eli elokuun alkupuolelle asti.

Kemin kaupunki viettää virallista syntymäpäiväänsä tiistaina 5. maaliskuuta, mutta juhlatapahtumia sanotaan riittävän koko vuodelle.