Ilmainen ehkäisy vähensi teiniraskauksia kolmanneksella – nyt Vantaa laajentaa jakelun kaikille alle 25-vuotiaille

Vantaa on tarjonnut maksutonta ehkäisyä alle 20-vuotiaille vuoden ajan. Nyt jakelu laajenee myös alle 25-vuotiaisiin.

raskauden ehkäisy
Ehkäisyvälineitä pöydällä
Antti Kolppo / Yle

Vantaa laajentaa nuorille naisille suunnattuja maksuttoman ehkäisyn palveluja.

Maaliskuusta eli tästä päivästä lähtien kaikki alle 25-vuotiaat saavat pitkäaikaisen ehkäisyn ilmaiseksi. Pitkäaikaisilla ehkäisimillä tarkoitetaan hormonikierukoita, ehkäisykapseleita ja kuparikierukkaa.

Vantaa on ollut yksi edelläkävijöistä suomalaisista kaupungeista seksuaaliterveyden edistäjänä ja raskaudenkeskeytysten vähentäjänä. Vuodesta 2013 alkaen vantaalaiset ja Vantaalla opiskelevat ovat saaneet maksutta ensimmäisen pitkävaikutteisen raskaudenehkäisymenetelmän.

Tämän lisäksi maalikuusta 2018 alkaen Vantaa on tarjonnut kokonaan maksuttoman ehkäisyn kaikille alle 20-vuotiaille, mihin lasketaan mukaan myös lyhytaikaiset ehkäisyn menetelmät.

Nyt maaliskuusta alkaen tilanne muuttuu niin, että kaikki alle 25-vuotiaat saavat pitkäaikaisen ehkäisimen maksutta, vaikka olisivatkin sellaista jo aiemmin käyttäneet.

Ilmaisen ehkäisyn hyödyt kiistattomat

Vantaan kaupungin harjoittaman ehkäisypolitiikan taustalla on tutkittua tietoa (siirryt toiseen palveluun). Myyrmäen terveyskeskuslääkäri, väitöskirjatutkija Frida Gyllenberg ja Vantaan ehkäisy- ja perhesuunnittelun vastuulääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri, tohtorikoulutettava Tuire Saloranta ovat olleet mukana Helsingin yliopiston professorin Oskari Heikinheimon johtamassa tutkimusryhmässä, joka on selvittänyt ilmaisen ehkäisyn hyötyjä.

Vantaalla nuorten naisten tekemät raskaudenkeskeytykset laskivat tuntuvasti vuonna 2013 aloitetun pitkävaikutteisten ehkäisimien ilmaisjakelun jälkeen, sekä alle 20-vuotiaiden että alle 25-vuotiaiden naisten ryhmissä.

– Alle 20-vuotiailla abortit vähenivät jopa 36 prosenttia ja alle 25-vuotiailla 14 prosenttia, kertoi Myyrmäen terveyskeskuslääkäri, väitöskirjatutkija Frida Gyllenberg Ylelle viime vuonna.

Vantaa kertoo tiedotteessaan, että tavoitteena on paitsi parantaa edelleen nuorten naisten seksuaaliterveyttä myös vähentää taloudellisen eriarvoisuuden vaikutuksia tehokkaan ehkäisyn saatavuuteen.

Tutkimuksessa todettiin myös, että ehkäisymenetelmistä nimenomaan pitkävaikutteiset ehkäisimet olivat tehokkaimpia. Naisilla, jotka valitsivat ilmaisen pitkävaikutteisen ehkäisymenetelmän, oli 80 prosenttia vähemmän raskaudenkeskeytyksiä verrattuna niihin perhesuunnitteluneuvoloiden asiakkaisiin, jotka valitsivat muun ehkäisymenetelmän.

– Pitkävaikutteisten ehkäisymenetelmien hinta on kuitenkin kertakustannuksena monelle alle 25-vuotiaalle korkea. Kustantamalla pitkäaikaisen ehkäisimen nuorelle kunta voi tarjota tehokkaan ja käyttäjälle helpon ehkäisyn useaksi vuodeksi, kertoo (siirryt toiseen palveluun) Vantaan ehkäisy- ja perhesuunnittelun vastuulääkäri Tuire Saloranta tiedotteessa.

Lue lisää:

Vantaalla teiniraskauksista hävisi kolmannes ilmaisen ehkäisyn myötä – Lääkäri: "Toivon todella, että ihmisillä olisi halu tarkastella tätä asiaa"

Helsinki otti oppia Vantaalta – Kaupunki laajentaa ilmaista ehkäisyä alle 25-vuotiaille

Ilmainen ehkäisy voisi vähentää abortteja ja niistä koituvia kuluja – vain 35 kuntaa herännyt asiaan, vaikka Väestöliitto suositellut kymmenen vuoden ajan

Jo yläkouluikäiset harrastavat seksiä, mutta eivät aina turvallisesti – miksei maksuton ehkäisy lyö vieläkään kunnolla läpi kunnissa?