Pelloille sulanut vesi jäätyy, sulaa ja jäätyy taas – uusi lumi suojaisi kasveja jääpoltteelta

Jääpolte uhkaa etenkin syysviljoja ja nurmia. ProAgrian erityisasiantuntija Pekka Tuomisto toivoisi lumisadetta kasvustojen suojaksi.

peltoviljely
Jäinen pelto
Risto Koskinen / Yle

Kevätpäivien lämpötilavaihtelut voivat olla kymmeniä asteita. Yöpakkanen jäädyttää sen, minkä aurinko on lämmöllään sulattanut. Pellon päälle jäätynyt vesi sulaa – ja jäätyy taas.

Esimerkiksi syysviljoille ja nurmille suuret lämpötilavaihtelut ja vesikannen jäätyminen kasvustojen päälle voi olla riski. Pahimmillaan kasvustoja uhkaa jääpolte, sanoo ProAgria Etelä-Pohjanmaan kasvintuotannon erityisasiantuntija Pekka Tuomisto.

– Olisi hyvä, jos tulisi vähän lunta vielä suojaksi. Se suojaisi orasta niin, ettei kasvupiste vielä lähtisi matkaan, Tuomisto sanoo.

Tuomiston mukaan pakkasen riskit ovat suurimmat silloin, kun maa on jo paljas ja vihreää kasvua alkaa olla näkyvissä. Jos vielä puhaltaa keväinen tuuli, joka nostattaa orasta maasta, tilanne voi olla haastava.

– Jääpolte on paikallista eikä puhuta isoista aloista, mutta esimerkiksi syysviljoilla ja nurmilla se voi joitain aloja vahingoittaa, Tuomisto sanoo.

Katsottava peltoa

Pohjalaisten hiihtolomasää on tällä viikolla ollut hyvin keväinen. Helmikuun viimeiset päivät on elelty jo hyvin perinteisessä maaliskuisessa säässä.

Vaikka kasvukauden on ennakoitu pitenevän molemmista päistä, keväällä ja syksyllä, varsinaisen kevään tuloon Pekka Tuomisto ei vielä usko. Hän ennakoi, että kylvöihin päästäneen huhtikuun puolella.

– Kyllä varmasti on jo totuttu siihen, että ei auta katsoa kalenteriin, vaan on katsottava peltoa ja sitä, koska se on muokkauskunnossa ja pellolle on hyvä lähteä.