Vääntö sote-uudistuksen ympärillä jatkuu – Kiuru: "Valiokunnassa oli vähän erilaista ilmaa siitä, miten mennään eteenpäin"

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kuulee maanantaina perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaa ja valiokuntaneuvoksia hallituksen vastineesta.

sote-uudistus
Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru median ympäröimänä sosiaali- ja terveysvaliokunnan neuvottelutauolla eduskunnassa Helsingissä perjantaina 1. maaliskuuta.
Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru median ympäröimänä sosiaali- ja terveysvaliokunnan neuvottelutauolla eduskunnassa Helsingissä perjantaina 1. maaliskuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Ennestään riitaisassa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on erimielisyyksiä siitä, miten sote-uudistuksen käsittelyssä edetään. Erimielisyydet liittyvät siihen, miten hallituksen tällä viikolla antamien korjausehdotusten perustuslainmukaisuutta selvitetään.

Hallitus antoi tällä viikolla vastineet, joissa esitetään korjauspaketti perustuslakivaliokunnan lausunnossaan viime viikolla antamiin muutosvaatimuksiin.

– Valiokunnassa oli vähän erilaista ilmaa siitä, millä tiekartalla nyt pitäisi mennä eteenpäin, valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) muotoili perjantain kokouksen jälkeen.

Aiemmin tällä viikolla valiokunta teki päätöksen siitä, että se ei aloita enää uusia asiantuntijakuulemisia työstäessään lakiesitystä hallituksen vastineiden pohjalta. Närää oppositiossa herätti se, että päätös nuijittiin pöytään keskustalaisen varapuheenjohtajan toimesta puheenjohtaja Kiurun poistuttua kokouksesta 12 minuutin ajaksi.

Kiurun mukaan valiokunnassa on kuitenkin yksimielisyys siitä, että asiantuntijoita voidaan kuulla eduskunnan sisältä. Valiokunnan seuraavassa kokouksessa maanantaina aamulla kuultaviksi tulevat perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ja perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvokset.

– Perustuslakivaliokunnan joukkue tulee kymmeneltä ja kuulemme arvion siitä, millä tavalla tämä hallituksen vastine täyttää perustuslakivaliokunnan edellyttämät ponnet ja ne huomautukset, mitä pitää käsitellä, Kiuru sanoo.

Sen lisäksi valiokunnan kokouksessa tehtiin esitys siitä, että valiokunta käynnistäisi menettelyn, jonka johdosta valiokunta pyytäisi uuden lausunnon perustuslakivaliokunnalta.

– Se liittyy siihen, että jos on aihetta epäillä jonkin asian perustuslaillisuutta, silloin eduskunnan työjärjestyksen mukaisesti edustajalla on oikeus vaatia tästä perustuslaillisuudesta arviota. Tältä osin ei päästy päättämään tämä eduskunnan työjärjestyksen pykälän 38 johdosta tehdystä esityksestä, Kiuru sanoo.

Tämän esityksen kohtalosta päätetään sosiaali- ja terveysvaliokunnan maanantain kokouksessa. Eduskunta on jo varautumassa istuntokauden pidentämiseen sote-uudistuksen vuoksi, mutta edes istuntokauden pidennys tuskin riittäisi, jos uutta lausuntoa pyydettäisiin.

Muutamat asiantuntijat ja opposition edustajat ovat tuoneet aiemmin julkisuudessa esiin huolensa siitä, että hallituksen vastineet eivät täyttäisi perustuslakivaliokunnan edellyttämiä vaatimuksia erityisesti niin sanotun EU-notifikaation ja maakuntien rahoituksen osalta.