1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kongon demokraattinen tasavalta

Lääkärijärjestö keskeyttää toimintansa Kongossa hyökkäysten takia – klinikat olivat elintärkeitä ebola-alueella

Lääkärit ilman rajoja -järjestön kahteen Ebolan hoitoon keskittyvään keskukseen hyökättiin tällä viikolla.

WHO:n työntekijä jakoi kokeellisia ebola-rokotuksia toukokuussa 2018 Mbandakassa Kongossa. Kuva: EPA

Lääkärit ilman rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) on keskeyttänyt toimintansa toistaiseksi ebolaepidemian pahimmilla alueilla Pohjois-Kivun provinssissa Kongon demokraattisessa tasavallassa, tiedotti järjestö perjantaina. Järjestön päätös oli seurausta kahdesta iskusta, jotka tehtiin sen keskuksia vastaan tällä viikolla.

Kongon terveysviranomaiset varoittivat perjantaina mahdollisesta uudesta ebolaepidemia-aallosta lääkärijärjestön ilmoituksen jälkeen.

Tuntemattomat hyökkääjät sytyttivät Butembon ebolan hoitokeskuksen tiloja ja kulkuneuvoja palamaan keskiviikkoiltana. Liekit saatiin hallintaan, mutta potilaiden hoito keskeytettiin, kertoo järjestö tiedotteessa.

Hyökkäyshetkellä keskuksessa oli 57 potilasta, joista 15 potilaalla vahvistettiin ebolatartunta. Torstaina terveysministeriö kertoi, että neljä potilasta oli kateissa. Heidän kerrottiin voivan tartuttaa muita ihmisiä.

Lääkärit ilman rajoja hallinnoi keskusta yhdessä paikallisen terveysministeriön kanssa.

Suurin osa viimeisimmistä ebolatapauksista on todettu Butembon kaupungin alueella.

Toinen hyökkäys pari päivää ennen

Muutama päivä aiemmin naapuriprovinssissa sijaitsevaan Katwan ebolakeskukseen oli hyökätty. Sunnuntaina tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen toiminta oli keskeytetty myös Katwassa, ja henkilökunta evakuoitiin alueelta turvallisuussyistä. Iskussa kuoli ja loukkaantui yksi ihminen.

– Iskut eivät vaarantaneet vain omaa henkilökuntaamme, vaan myös hyvin haavoittuvassa asemassa olevat potilaamme, sanoi Hugues Robert, Lääkärit ilman rajoja -järjestön hätäkeskuksen johtaja tiedotteessa.

– Sairaanhoitoon keskittyvänä järjestönä potilaiden jättäminen ilman hoitoa on meille erittäin raskas päätös.

Kongossa on meneillään 10. kerta kun ebolatartuntoja ovat löydetty. Ebolatapauksia on viime aikoina ollut Pohjois-Kivussa sekä Iturin alueella Luoteis-Kongossa.

Maan terveysministeriön mukaan ainakin 490 ihmistä on kuollut viime elokuun jälkeen.

Lue myös:

Kongon vaalitulos herättää vastalauseita sekä ulkomailla että omien parissa – yksi ehdokkaista ei tunnusta häviötään

Kongossa pelätään väkivaltaisuuksia – presidentinvaalien tulos yhä epäselvä

Presidentti väitti ebolan leviävän äänestyskoneen näytön kautta, väkivallan uhka korkealla – Näitä 3 asiaa kannattaa seurata Kongon vaaleissa

Ebolaan kuolleiden määrä kasvaa Kongon demokraattisessa tasavallassa