Analyysi: Demarit sarjahalasivat Antti Rinteen takaisin, mutta karu kamppailu odottaa

SDP:n Rinteen paluu riviin sujui hyvin, mutta kilpailu kokoomuksen kanssa tulee olemaan rajua, politiikan toimittaja Antti Pilke arvioi.

Antti Rinne
Antti Rinne ja SDP:n kansanedustajia
Petteri Sopanen / Yle

Suurimman oppositiopuolueen puheenjohtajan Antti Rinteen paluu työpaikalleen eduskuntaan ja tv-kameroiden eteen sujui perjantaina upeasti, jos sitä mittaa rutistusten määrällä ja kameroiden moottoriperien laululla.

Halipula ei vaivannut, kun demarivaikuttajat yksi toisensa jälkeen toivottivat vielä kankeasti kävelevän Rinteen takaisin kahden kuukauden rankalta sairauslomalta.

Kyyninen kommentti kilpailevasta puolueesta on, että SDP on saattanut hyötyä Rinteen poissaolosta ainakin yhdellä tavalla: puolue on saanut säälipisteitä.

Paluuhaastattelut ovat tehneet Rinteestä inhimillisemmän poliitikon, jonka omakohtaiset kokemukset terveydenhoidosta tuovat häntä lähemmäs tavallisen tallaajan kokemuksia.

Suosion nostaminen olisi Rinteelle tärkeää, sillä hän sai heikoimmat arviot juuri töihinpaluuaamuna julkistetussa tutkimuksessa, jossa kansalaisilta kysyttiin puoluejohtajien vetovoimaa. Tulos on ristiriitainen, sillä puolueena SDP sai kansalaisista parhaat arviot ja nousi vertailun kärkeen.

Kyseessä on suurimpien puolueiden tilaama tutkimus, joka mittaa puolueiden imagoa.

Kannatuskyselyissä SDP:n pahin kilpailija on hallituspuolue kokoomus, jonka puheenjohtaja Petteri Orpo nousi vertailun kakkospaikalle. Tulos selittää, miksi kokoomuksen mainoskuvissa kaukaisuuteen tuijottavat Orpon valtavat kasvot, mutta SDP:n kuvista Rinnettä saa välillä etsiä.

Jos kokoomus yrittää tehdä huhtikuun vaaleista pääministerivaalit, SDP yrittää kääntää asetelman linjavaaliksi.

Se ei kuitenkaan auta, sillä Rinne sai vakuuttaa perjantaina kerta toisensa jälkeen, että kykenee hoitamaan rankan sairausloman jälkeenkin pääministerin tehtävät. Kannatuskyselyjen perusteella ne voivat odottaa häntä huhtikuun vaalien jälkeen, sillä SDP pitää kysleyissä suurimman puolueen paikkaa.

Rinne käynnistikin kilpakumppanin arvostelemisen heti tuoreeltaan lyttäämällä Orpon torstaisen vaalilupauksen miljardin euron tuloveroalesta.

Todellinen koitos on, miten Rinne pärjää vaalitenteissä.

Neljä vuotta sitten yleinen arvio oli, että Rinteen epäonnistuminen tv-tentissä rokotti SDP:n suosiota. Nyt syrjässä ollut Rinne menee ensimmäiseen puoluejohtajien paneeliin heti tiistaina. Silloin on edessä Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan ja naisjärjestöjen paneeli Helsingissä.

Rinteen kunnon pitää kestää myös vaalikiertue, johon kuuluu toreilla värjöttely ja kauppakeskuksissa päivystäminen. Sairausloman aikana Rinnettä paikkasi puolueen muu johto, mutta tältä kuulta Rinteeltä ehdittiin siirtää muille vain joku harva tilaisuus.

Demarit kiistivät perjantaina moneen kertaan Iltalehden arvion, että SDP olisi salaillut (siirryt toiseen palveluun)Rinteen sairautta, ja taustalla olisi vaikuttanut puolueessa alkanut valtakamppailu.

Se on kuitenkin selvää, että Rinteen poissaolo saattoi nostaa Sanna Marinin kaikkien eduskuntapuolueiden varapuheenjohtajista parhaiten tunnetuksi. Yleensä harva edes muistaa, keitä ovat varapuheenjohtajat ovat, mutta Marinin tietää nyt entistä useampi. Sen Rinne voi vielä löytää edestään.

Demarit onnistuivat kannatuskyselyjen perusteella torjumaan pääministeriehdokkaan poissaolon aiheuttaman kannatusnotkahduksen ainakin tammikuussa, mutta siitä lienee tosin kiittäminen vanhustenhoidon kriisin tuomaa julkisuutta.

SDP:n etumatkaa toisena olevaan kokoomukseen kasvoi, kun kilpakumppani ei kyennyt muodostamaan selvää kantaa vanhusten tarvitsemien hoitajien määrästä.

Miten käy helmi–maaliskuussa, sitä jännitetään puolueissa nyt tosissaan.