Akkukemikaalitutkimus sai merkittävän rahoituksen – iso osa siitä kohdistuu Keski-Pohjanmaalle

Tavoitteena on parantaa kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen ja akkukemikaalien tuotantoprosesseja ja lisätä litiumioniakkujen kierrätystä.

Kotimaa
Kuvassa valmistetaan nappiakkua.
Kokkolan yliopistokeskuksessa on tehty akkukemikaalien valmistukseen liittyvää tutkimusta jo vuosia.Yle / Kalle Niskala

Business Finland on myöntänyt alan toimijoista koostuvalle yhteenliittymälle yhteensä kymmenen miljoonan euron rahoituksen. Siitä iso osa kohdistuu Keski-Pohjanmaalle.

Kansalliseen yhteenliittymään, niin sanottuun BATCircle-konsortioon kuuluu kaikkiaan 22 yritystä, neljä yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta sekä kaksi kaupunkia. Sen toimintaa koordinoi Aalto yliopisto.

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa on tehty Oulun yliopiston alaisuudessa erityisesti akkukemikaalien valmistukseen liittyvää tutkimusta yli kymmenen vuoden ajan yhdessä alueen yritysten kanssa.

Mukana hankkeessa ovat muun muassa Freeport Cobalt, Keliber, Tracegrow ja Boliden Kokkola. Oulun yliopistolle myönnetyn rahoituksen ohella Keski-Pohjanmaalle kohdentuvat myös suurimmat yksittäiset yrityshankkeiden rahoitukset.

Yliopistojen tiedotteessa kerrotaan, että rahoitus vahvistaa entisestään alueen kansallisesti johtavaa roolia akkukemian tutkimuksen vahvana keskuksena ja osaajana.

Euroopan akkumarkkinoiden arvon arvioidaan nousevan 250 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä. Suomeen tavoitteena on luona ainakin viiden miljardin euron markkinat.