Mehiläinen Länsi-Pohja ja sairaanhoitopiiri sopuun uudesta kustannusten jaosta – Meri-Lapin sotesopimuksen hinta laskee yli kahdella miljoonalla

Esimerkiksi kiistanalainen arvonlisäveron maksu sovittiin kuuluvaksi palvelujen tuottajalle eli Mehiläinen Länsi-Pohjalle.

Kemi-Tornion seutukunta
Länsi-Pohjan keskussairaalaan ohjaava kyltti.
Jenni Mehtonen / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ja Mehiläinen Länsi-Pohja ovat päässeet sopuun useimmista sote-sopimukseen liittyvistä epäselvyyksistä. Itse sopimusta ei ole muutettu, mutta sopimuksen kustannusjaosta on korjattu virheitä ja siihen on tehty täsmennyksiä.

Vs. sairaanhoitopiirin johtajan Seppo Lehdon mukaan esimerkiksi kiista arvonlisäverosta ratkaistiin niin, että vero jää palveluntuottajan eli Mehiläisen maksettavaksi.

– Tämä oli tärkeä asia ja kuntien kannalta päädyimme edulliseen ratkaisuun. Arvonlisäveron osalta puhutaan noin parista miljoonasta eurosta. Tästä seuraa se, että kunnat ovat saamassa arvonlisäveron palautusta maksamastaan verosta, toteaa Seppo Lehto.

Lisäksi sopimukseen jääneet laskuvirheet Kemin perusterveydenhuollon ja Tornion kuntoutuskoti Saarenvireen osalta korjattiin. Täsmennyksiä tehtiin muun muassa ensihoidon ja hankinnan ja logistiikan kustannuksiin.

– Meillä oli molemmilla [sairaanhoitopiirillä ja Mehiläinen Länsi-Pohjalla] omat listamme ja ne olivat aika yhteneväiset, Lehto luonnehtii.

Neuvottelutulos laskee Meri-Lapin sotesopimuksen vuosihintaa yli kahdella miljoonalla eurolla 66,85 miljoonaan euroon.

Neuvottelutulos on vielä hyväksyttävä kuntien ja sairaanhoitopiirin hallituksessa, mutta esimerkiksi laskuvirheiden korjaaminen voidaan Lehdon mukaan tehdä heti.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus