Muistokynttilät syttyivät Matti Nykäsen kotikunnassa

Matti Nykänen asui viimeiset vuotensa Lappeenrannan Joutsenossa. Tänään mestarihyppääjän hautajaispäivänä asukkaat toivat omat muistokynttilänsä kunnioittamaan Matti Nykäsen muistoa.

Matti Nykänen
Matti Nykäsen muistokynttilöitä
Joutsenolaiset toivat kynttilöitä muistopaikalle heti aamusta alkaen.Ville Toijonen/Yle

Lappeenrannan Joutsenon kaupunginosa sai kevättalvella 2013 kuuluisan asukkaan, kun sinne muutti entinen mäkihyppääjä Matti Nykänen.

Lappeenrantaan Nykäsen toi rakkaus Pia Talonpoikaan, jonka kanssa hän avioitui heinäkuussa 2014. Vihkiminen tapahtui uljaan valkoisessa, vuonna 1921 valmistuneessa Joutsenon kirkossa.

Sekä joutsenolaiset että muutkin lappeenrantalaiset ottivat Nykäsen nopeasti omakseen. Nykänen oli tuttu paikallisissa kaupoissa ja jäi usein juttelemaan joutsenolaisten kanssa.

Matti Nykänen asui omakotitalossa muutaman kilometrin päässä Joutsenon keskustasta. Sieltä hän lähti keikkamatkoilleen ja siellä hän nautti rauhallisuudesta, jonka pienen omakotitaloalueen ympäristö hänelle soi. Joutsenolaiset kertoivat olleensa hyvin ylpeitä, kun Nykänen paikkakunnalle muutti.

Siksi järkytys oli suuri, kun tieto Matti Nykäsen kuolemasta saavutti joutsenolaiset 4. helmikuuta 2019.

Tänään lauantaina Matti Nykänen siunattiin viimeiselle matkalleen Jyväskylässä.

Ihmisiä tuomassa kynttilöitä
Matti Nykäsen hautajaispäivänä joutsenolaiset saivat jättää oman muistokynttilänsä pidetylle asukkaalleen. Ville Toijonen/Yle

Joutseno sijaitsee aivan Suomen kaakkoisosassa Lappeenrannan kaupungissa. Täältä matkaa Jyväskylään on noin 240 kilometriä.

Joutsenon keskustassa sijaitsevan kirjaston läheisyyteen on tuotu kaunis havukasa. Sen kupeessa on punaisia ruusuja, gerbera ja neilikoita.

Lauantaina puoliltapäivin ihmisiä kävelee rauhalliseen tahtiin kymmenien kynttilöiden luokse. Pienen hiljaisen tuokion jälkeen he ikuistavat tilanteen kameroilleen ja astelevat pois.

Kirjaston lippu on puolitangossa. Juuri samaan aikaan, kun hautajaiset Jyväskylässä alkavat, vetäytyy koko aamupäivän paistanut aurinko pilvien taakse.

Matti Nykäsen muistokynttilöitä Joutsenossa
Muistopaikalla olevassa kuvassa Matti Nykänen on ikuistettu vuoden 1984 Sarajavon olympialaisissa. Ville Toijonen /Yle

Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola asuu itsekin Joutsenossa. Hän kertoo, että kynttilöiden ja hiljentymisen kautta kaikilla paikallisilla asukkailla on mahdollisuus kunnioittaa Matti Nykäsen muistoa ja tilaisuus muistella mäkihyppääjälegendaa.

− Matti oli pidetty ja arvostettu paikallisen yhteisömme jäsen. Joutsenolaiset ovat olleet ylpeitä siitä, että olympiavoittaja kotiutui hyvin uudelle kotiseudulleen, jutteli ihmisten kanssa ja oli kansanomaisesti tuttavallinen. Paikkakunnallamme koettiin, että Matti eli hyviä vuosia Joutsenossa, kertoo Kakkola.

Lue seuraavaksi: Suuri suru laskeutui Matti Nykäsen kotiseudulle: "Me oltiin hirveen ylpeitä, kun Matti muutti tänne"