Hyppää sisältöön

Yli sata lasta ja nuorta jätti oppitunnit väliin ja marssi ilmaston puolesta – "Aikuisten välinpitämättömyys harmittaa"

Joensuulaiset nuoret olivat kutsuneet marssille mukaan päättäjiä, mutta heidän osanottonsa jäi ohueksi.

Vajaat 130 joensuulaista nuorta marssi perjantaina ilmaston puolesta. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg antoi alkuviikosta kovasanaista palautetta maailman päättäjille. 16-vuotias Thunberg on kiertänyt huippukokouksissa puhumassa politiikan eliitille ilmastonmuutostekojen tärkeydestä, mutta kokee viestin menneen kuuroille korville.

Nuoriin hänen sanomansa uppoaa. Euroopassa kymmenet tuhannet nuoret ovat osoittaneet mieltänsä ja lakkoilleet ympäristön puolesta. Mielenosoituksia on ollut myös Suomessa.

Perjantaina Joensuussa yli sata nuorta jätti oppitunnit väliin ja lähti ilmastomarssille. Mielenilmaus oli toinen viikon sisällä.

Ilmastolakkoa järjestämässä ollut Neemi Sinkko pitää tärkeänä, että myös Suomessa nuoret lähtevät mukaan.

– Näin voimme näyttää, että meitä ilmaston puolesta taistelevia nuoria on paljon. Näin voimme myös näyttää esimerkkiä muille, Sinkko toteaa.

Ilmastomarssia järjestämässä ollut Neemi Sinkko uskoo pienten ilmastotekojen voimaan. Omassa arjessaan hän välttää lihansyöntiä ja kierrättää – ja uskaltaa ottaa kantaa. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

"Aikuisten pitäisi ymmärtää, että täällä on muitakin"

Osa aikuisista on arvostellut ilmaston puolesta lakkoilevia nuoria. Joensuussa ilmastomarssin järjestäjät olivat kutsuneet mukaan päättäjiä ja kansanedustajaehdokkaita, mutta vain harva vaivautui paikalle.

Lukiossa opiskelevaa Katariina Tarkkosta aikuisten välinpitämättömyys harmittaa.

– Heidän pitäisi ymmärtää, että me emme ole ainoita, jotka maapallolla elävät. Maapallolla pitää turvata elinolosuhteet myös tuleville sukupolville, Tarkkonen toteaa.

13-vuotias Justus Helander on huolestunut siitä, miten nopeasti tällä hetkellä tuhoamme luontoa.

– Nuoret ovat tulevaisuus, mutta onko nuorilla tulevaisuus?Jääkarhuja kuolee ja Hollanti voi jäädä veden alle, Helander sanoo.

Justus Helander kantaa huolta etenkin liikenteen päästöistä. Hän pyöräilee paljon, ja toivoo biokaasun yleistyvän myös Itä-Suomessa. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

"Ilmaston puolesta melkein mitä tahansa"

Joensuussa marssineilla nuorilla oli ideoita, miten ilmastonmuutosta voitaisiin yrittää hillitä paikallisesti.

Neemi Sinkko toivoo, että Joensuun kaupunki ottaisi ilmastonmuutoksen huomioon kaikissa päätöksissä. Kaupungin keskustan hän pyhittäisi kokonaan jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

Perjantaina ilmastomarssijat joutuivat pysähtymään vähän väliä liikennevaloihin ja puikkelehtimaan autojen välissä.

– Minusta on älytöntä, että keskustassa menee näin paljon autoja, vaikka ihmiset pääsisivät lähelle kävellen tai pyörällä, Sinkko sanoo.

Justus Helander ehdottaa, että kaupunki panostaisi biokaasuun. Mikäli Joensuuhun rakennettaisiin biokaasulaitos, saataisiin paikallisbusseihin tankattua vihreämpää polttoainetta.

Helander itse kertoo olevansa valmis tekemään ilmaston puolesta melkein mitä tahansa.

– Yritän esimerkiksi pyöräillä niin paljon kuin pystyn. En pyydä kyytiä, vaan menen vaikka 10 kilometrin matkan pyörällä.