Postin työntekijöiden kokeilu perjantaivapaasta levittäytyi koko maahan – "Nyt on oikeastaan niin, että kaikki haluavat olla mukana"

Postin työntekijät aloittivat viime syksynä kokeilun Kouvolassa ja pääkaupunkiseudulla, jossa oli mahdollista saada perjantai vapaaksi.

postin toiminta
Postin kantolaukkuja.
Tiina Jutila / Yle

Posti on laajentanut vuoden alusta kokeiluaan, jossa osalla Postin työntekijöistä on mahdollisuus pitää perjantaina työpäivä vapaana tai kevennettynä.

Perjantain pitäminen vapaana tai lyhyempänä työpäivänä on mahdollista, kun osa jaettavasta postista siirretään muille jakelupäiville. Työntekijöiden viikkotuntimäärä on pysynyt samana, mutta työntekijät voivat tehdä jouston avulla pidempää työpäivää ja saada täten perjantain jopa kokonaan vapaaksi.

– Tämä koskee sellaista postia, jota ei tarvitse jakaa perjantaina. Jakelupäivät eivät siis vähene, vaan tuotteet ohjautuvat eri päiville, yleensä torstaille tai maanantaille. Esimerkiksi työntekijät jakelukeskuksissa lajittelevat muina päivinä enemmän ja perjantain tuotteita ohjataan muille päiville. Postin jakelussa taas, kun lehtiä tai muita posteja on vähemmän jaettavaksi, niin yksi jakaja pystyy ajamaan pidemmän jakelulenkin, kuvailee työaikajoustoa Postin jakelujohtaja Sami Reponen.

Kokeilu alkoi viime syksynä (siirryt toiseen palveluun) pääkaupunkiseudulla ja Kouvolassa. Nyt se on laajentunut vuoden alussa koko maata koskevaksi.

"Kaikki haluavat olla mukana"

Aloite kokeiluun tuli alun perin työntekijöiltä.

– Kokeilu sujui hyvin. Nyt on oikeastaan niin, että kaikki haluavat olla mukana tässä perjantai-joustossa, mutta eihän kaikki voi olla perjantaina kotona. Työntekijät ovat nyt vuorotellen käyttäneet tätä mahdollisuutta, kertoo Reponen.

Postin jakajilla on ennestäänkin eri pituisia päiviä. Työehtosopimuksen mukaan viikkotunteja on noin 38 tuntia.

Posti tiedotti tänään, että kirjeiden kulkunopeus hidastuu tästä päivästä alkaen. Syynä tähän on, että kuluttajakirjeet jaetaan nyt perille pääosin neljän työpäivän kuluessa. Aikaisemmin Posti toimitti kuluttajakirjeet 2–3 päivän sisällä. Samalla Posti lanseerasi uudenlaisen Plus-postimerkin.

Tämä uudistus ei liity työaikajoustoon, kertoo Reponen.

– Plus-merkillä varustettu kirje tai kortti on perillä toisena arkipäivänä postittamisesta, Plus-merkki on uutuus ja se tulee myyntiin huhtikuussa.

Posti päätti kesällä vuonna 2017, että se lopettaa kirjepostin jakamisen koteihin tiistaisin. Toisaalta Posti on laajentanut jakeluaikaansa iltaan.