Päihteitä ja lääkkeitä liikkuu Ahmon koulussa? – myös ilkivalta ja sotkeminen häiritsevät arkea

Oppilaiden vanhemmille on tiedotettu päihdevälitysepäilyistä tällä viikolla.

koulut
Siilinjärven Ahmon koulun rehtori Heikki Pulkkinen
Siilinjärven Ahmon koulun rehtori Heikki PulkkinenAntti Karhunen / Yle

Siilinjärven Ahmon koululla on huolestuttu mahdollisesta päihteiden välittämisestä oppilaille. Rehtori Heikki Pulkkisen mukaan koulun oppilaat saattavat myydä ja ostaa koulupäivän aikana alkoholia, lääkkeitä, tupakkaa ja nuuskaa.

Mahdollista kauppaa on tehty koulun vanhassa päärakennuksessa. Lisäksi on epäilyjä, että koulun lähellä käyvistä autoista olisi välitetty jotain tavaraa oppilaille.

Ahmon koululla on ollut tämän talven aikana myös ilkivaltaa ja sotkemista. Meno on villiintynyt varsinkin vanhassa päärakennuksessa.

Koulun seiniä ja lattioita on sotkettu hedelmillä. Lisäksi vessoissa on tukittu viemäreitä ja ulostetta on ollut vessojen lattioilla.

Tapausten takia koulussa on tehostettu välituntivalvontaa. Sitä on ulkona ja sisällä. Ahmon koulua käy yli 520 yläkoululaista ja opetushenkilöstöä on noin 60.

Sotkemiseen liittyy osaltaan se, että koulutyö pyörii peräti neljässä eri rakennuksessa. Koulua käydään vanhan päärakennuksen ohessa kolmessa väistötilassa.

Varma näyttö puuttuu

Rehtori Heikki Pulkkinen tiedotti tällä viikolla oppilaiden vanhemmille päihdemyyntiepäilyistä ja koulutilojen sotkemisesta. Ainakin toistaiseksi todellinen näyttö päihteiden myynnistä puuttuu ja asia on epäilyjen varassa. Myöskään koulun tiloja sotkeneita ei ole saatu kiinni.

– Sotkemisesta epäiltyjä on jututettu, mutta en usko tekijöiden jäävän kiinni. Tärkeintä tässä on puuttua tilanteeseen ja herättää oppilaiden ja vanhempien huomio. Tarkoitus ei ole kuitenkaan kytätä tai laittaa valvontaa kohtuuttomaksi, sanoo rehtori Pulkkinen.

Koululta on oltu yhteydessä päihde-epäilyjen ja ilkivallan tiimoilta myös poliisin ankkuriryhmään. Suunnitelmissa on saada tiedotusta oppilaille ja mahdollisesti myös vanhemmille.

Yhdeksättä luokkaa käyvä Jesse Kettunen on harmissaan sotkemisesta ja älyttömästä ilkivallasta.

– Ei ole mukava mennä vessaan, kun siellä on "p:t" lattialla. Eikä ole hyvä, että päihteitä liikkuu koulussa.

Mahdollista päihteiden välittämistä Jesse Kettunen ei ole kuitenkaan itse havainnut. Kuulopuheita kuitenkin liikkuu oppilaiden parissa.

– Oppilaat ovat tilanteesta ihan yhtä huolissaan kuin koulun työntekijätkin. Koitamme kovasti saada yhteishengen takaisin sille tasolle missä sen pitäisi olla, toteaa Ahmon koulun rehtori Heikki Pulkkinen.