1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

OPCW: Syyrian Duman iskussa käytettiin klooria

Vajaa vuosi sitten tehdyssä iskussa kuoli tiettävästi noin 40 ihmistä.

Ulkomaat
Raunioita Duman kaupungissa Syyriassa
Duman kaupunkia kuvattuna 16. huhtikuuta 2018 sen jälkeen, kun Syyrian hallinto oli vallannut sen takaisin kapinallisilta.EPA

Syyrian Dumassa viime huhtikuussa tehdyssä kemialliseksi epäillyssä iskussa käytettiin klooria, kertoi Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW perjantaina julkaisemassaan raportissa. Järjestön mukaan on syytä olettaa, että iskussa käytettiin klooria sisältävää myrkyllistä kemikaalia.

Sama tulos oli esillä jo heinäkuussa julkaistussa väliraportissa. Loppuraportissa ei nimetä syyllisiä, vaikka OPCW on sittemmin saanut oikeuden myös selvittää kaikkien Syyriassa vuoden 2014 jälkeen tehtyjen iskujen tekijät.

Huhtikuun iskussa kuoli tiettävästi noin 40 ihmistä. OPCW:n tutkijat ottivat Dumasta yli sata näytettä päästyään kaupunkiin joitakin viikkoja iskun jälkeen sekä haastattelivat silminnäkijöitä.

Syyrian hallintoa tukeva Venäjä kiirehti kieltämään raportin tulokset syyrialaisen vapaaehtoisjärjestön provokaationa.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska syyttivät Syyrian hallintoa iskusta ja tekivät ilmaiskuja Syyriaan. Duman kaupunki oli iskun aikaan kapinallisten hallussa, mutta hallinnon joukkojen piirittämä.

Aiemmin aiheesta:

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö: Syyrian Dumasta löydettiin kloorattuja kemikaaleja, ei merkkejä hermomyrkystä 6.7.2018

EU antoi tukensa Syyrian ilmaiskuille – Soini: Näytöt kemiallisten aseiden käytöstä riittävät 16.4.2018

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi