EU lupaa Britannialle, että Irlannin rajan pitäminen auki olisi vain väliaikainen ratkaisu

EU:n pääneuvottelija Michael Barnierin mukaan Britanniassa pelätään, että rajan auki pitäminen yhdistäisi Britannian ikuisesti EU:n.

Brexit
Video perkaa Brexitin juuret, kuinka britit päätyivät EU-eron kannalle
Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, joka erottaa heidät Euroopan unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.

Euroopan unioni on valmis antamaan Britannialle lisää takuita siitä, että Irlannin rajan pitäminen auki olisi vain väliaikainen ratkaisu Britannian lähdettyä EU:sta, sanoo EU:n pääneuvottelija Michel Barnier perjantaina.

– Me tiedämme, että Britanniassa on ilmassa on pelkoja, että rajan auki pitäminen yhdistäisi Britannian ikuisesti EU:hun, sanoo Barnier saksalaisen Die Weltin haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

– Näin ei tule käymään. Olemme valmiita antamaan lisää takuita, vakuutuksia ja selvennyksiä, että rajan pitäminen auki on vain väliaikaista, sanoo Barnier.

Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajasta on tulossa brexitin myötä EU:n ulkoraja. Vielä on kuitenkin epäselvää, pysyykö raja auki erityissopimuksella vai palaavatko rajatarkastukset maiden välille.

Barnier sanoo Die Weltin haastattelussa, että hän ei usko EU-maiden johtajien vastustavan brexitin lykkäämistä maaliskuun 29. päivästä, niin kauan kuin Britannia on tosissaan etsimässä ratkaisua pattitilanteeseen. Hän lisää, että Britannian EU-eron siirtäminen myöhemmäksi vaatisi 27 EU-jäsenmaan johtajien yksimielisen suostumuksen maaliskuun 21. päivä järjestettävässä huippukokouksessa.

Väkivallan pelätään palaavan Pohjois-Irlantiin

Poliiseja Belfastissa, Pohjois-Irlannissa.
Britannia varautuu mahdollisiin brexit-levottomuuksiin lähettämällä poliisivahvistuksia Pohjois-Irlantiin.Kevin Scott / EPA

Marraskuisessa brexit-sopimuksessa EU ja Britannia pääsivät sopuun niin sanotusta backstop-järjestelmästä, jonka tarkoituksena on taata, että raja pysyy auki, vaikka Britannia ja EU eivät onnistuisi sopimaan asiasta kahden vuoden siirtymäajan aikana.

Britannian parlamentin alahuone on kuitenkin vaatinut maan pääministeriä Theresa Maytä neuvottelemaan Brysselin kanssa vaihtoehdoista backstopille.

Jos Britannia irtautuu EU:sta ilman sopimusta, tulee Irlannin ja Britannian välille niin sanottu kova raja eli rajatarkastukset palaavat maiden välille.

Tien vieressä on kyltti, jossa vastustetaan kovaa EU-rajaa Irlantiin. Vieressä on tienviitat vasemmalle Ballyshannoniin, Donegaliin ja Belleekiin sekä oikealle Enniskilleniin.
Brexitiä vastustettiin kylteissä Belleekin rajakylässä Britannian puolella heinäkuussa 2018. Paul Mcerlane / EPA-EFE

Brexit-neuvotteluja EU:n puolelta vetävän Barnierin mukaan brexit-sopimuksessa mukana oleva backstop-lupaus on vain vakuutus pahimman tilanteen varalle – eli jos Irlannin rajasta ei päästä sopuun kahden vuoden siirtymäajan jälkeen.

Rajamuodollisuuksien paluun pelätään tekevän hallaa Pohjois-Irlannin rauhanprosessille. Britannia on varautunut mahdollisiin brexit-levottomuuksiin lähettämällä poliisivahvistuksia Pohjois-Irlantiin.

Lue lisää:

"Rauha perustuu siihen, että rajaa ei ole" – Herättäisikö sopimukseton brexit Pohjois-Irlannin uinuvat haamut?

Irlanti valmistautuu kovaan brexitiin, julkaisi lakipaketin pehmentämään iskua

Telegraph: Brexit and the Irish border explained: why the headache is not going away any time soon (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters