Shell joutumassa oikeuteen Hollannissa Nigerian öljybisneksistä

Öljy-yhtiötä vastaan on jo aiemmin nostettu useita syytteitä Niger-joen suistoalueen saastuttamisesta.

Royal Dutch Shell
Koria päänsä päällä kantava nainen ohittaa kyltin, jossa varoitetaan, että alue on saastunut ja sieltä pitää pysyä poissa. Maassa lojuu tyhjiä muovipulloja, pahvipakkauksia ja muuta roskaa.
Kyltti varoittaa saastuneesta maasta Nigerjoen suistossa Ogalessa Nigeriassa. Vuotavat öljyputket ovat toistuvasti myrkyttäneet viljelymaita ja jokia.Tife Owolabi / EPA

Kansainvälinen öljy-yhtiö Royal Dutch Shell on joutumassa Hollannissa oikeuteen Nigeriassa tehdyistä öljykenttäkaupoista.

Hollantilaiset syyttäjät valmistelevat rikossyytteiden nostamista Shelliä vastaan. Syytteet koskevat yli miljardin euron arvoisia kauppoja öljykentästä, joka sijaitsee merellä Nigerian edustalla. Samaan öljykenttään liittyvästä lahjonnasta on jo käyty oikeutta Italiassa.

Kartta Nigeriasta
Yle Uutisgrafiikka

Italiassa Shell vastaa lahjontasyytteisiin yhtiökumppaninsa, italialaisen Enin kanssa.

Brittiläis-hollantilainen Royal Dutch Shell hankki Enin kanssa vuonna 2011 öljykentän Nigerian rannikolta. Italialaisten syyttäjien mukaan molemmat yhtiöt tiesivät, että kaupasta saatuja rahoja käytettäisiin poliitikkojen, liikemiesten ja välittäjien lahjontaan.

Yhtiöt kiistävät, että ne olisivat tehneet mitään laitonta.

Syyttäjät kertoivat, että öljy- ja kaasujätti joutuu oikeuteen myös Hollannissa erillisessä tapauksessa, joka liittyy räjähdykseen hollantilaisella öljytuotantolaitoksella ja päästöihin.

Shelliä vastaan on jo aiemmin käyty oikeutta Nigeriassa tapahtuneista ympäristörikoksista. Niger-joen suistoalue, jolla Shell toimii, on saastunut pahoin öljyvuotojen takia. Öljy-yhtiöt ovat syyttäneet vuodoista paikallisia rikollisia.

Aiheesta muualla:

Financial Times: Shell faces Dutch criminal charges over Nigeria oil deal (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters