1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvisää

Tuuli yltyy puuskissa myrskylukemiin – Lumipyryn vuoksi ajokeli on laajalti huono

Tuulet ja lumisade väistyvät yön aikana ja laskiaissunnuntaita vietetään jo aurinkoisessa pakkassäässä.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tuuli voimistuu iltapäivän ja illan aikana.

Tuuli voi maa-alueilla nousta puuskissa noin 20 metriin sekunnissa, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

– Tuulivaroitus on annettu Etelä-Pohjanmaalta Etelä-Karjalaan ulottuvalle kapealle kaistaleelle, mutta tuuli on kovaa ja voi yltyä myrskypuuskiin myös etelärannikolla ja Pohjanmaan rannikkoseudulla, Kotakorpi sanoo.

Tuulisin alue valuu illan mittaan kohti kaakkoa. Suomenlahdella voimakas sivutuuli saattaa tuntua Viron ja Suomen välillä meriliikenteessä. Esimerkiksi Porvoon edustalla Emäsalossa tuuli nousi puuskissa iltapäivällä jo 25 metriin sekunnissa.

Sunnuntaiaamuun mennessä tuulet heikkenevät.

Kuva: Yle

Lumipyryalue liikkuu lauantain aikana maan etelä- ja keskiosan yli itään. Runsaan lumisateen vuoksi ajokeli on laajalti huono ja idässä jopa erittäin huono. Voimakkaan puuskaisen tuulen vuoksi lunta tulee pyryttämällä.

– Lauantaina iltapäivällä lunta oli tullut esimerkiksi Kainuussa Puolangalla jo 17 senttiä. Lumisateet saattavat ulottua illan mittaan myös etelärannikolle, Kotakorpi kertoo.

Oulun seudulla useita ulosajoja

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Oulun tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että lauantaina Oulun seudulla nelostiellä on tapahtunut useita ulosajoja.

– Lunta on satanut varhaisesta aamusta lähtien. Ajoradat ovat osin sulia ja osin niillä on paakkuuntunutta lunta, mikä tekee ajo-olosuhteista erityisen haastavia, tieliikennepäivystäjä Pasi Mällinen sanoo.

Suolan käyttöä ei voida Mällisen mukaan lisätä, koska yöllä pakastaa. Poliisi muistuttaa turvaväleistä. Liikenne on nelostiellä normaalia vilkkaampaa hiihtolomien välisen viikonlopun vuoksi.

Poliisi kertoo, että myös valtatie 5:llä Kuopiossa on lauantaina sattunut lumipyryssä kaksi kolaria. Toisessa kolarissa osallisina oli kolme henkiöautoa ja yksi pakettiauto, kuusi henkilöä toimitettiin sairaalaan. Joensuussa valtatie 6:lla taas henkilöauto pyörähti katon kautta ympäri, mutta kukaan ei loukkaantunut. Ajokelin kerrotaan olleen erittäin huono.

Laskiaissunnuntaina saadaan nauttia auringosta

Sunnuntain vastaisena yönä pakkanen kiristyy etelässä –10 ja Lapissa –30 asteeseen ja sateet väistyvät itään.

Laskiaissunnuntaina aurinko lämmittää, mutta koko maassa pysytään pakkasella.

Alkuviikolla sää on vaihtelevaa.

– Etelässä on pikkupakkasta ja Lapissa kylmempää. Hiihtolomaviikkoaan aloitteleville Suomen pohjois- ja itäosissa on tiedossa myös aurinkoisia pakkaspäiviä lumisissa olosuhteissa, meteorologi Kotakorpi ennustaa.