1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyspalvelut

Jos sote tulee, 220 000 työntekijän työnantaja vaihtuu: “Tuntuu turhauttavalta, missä minä sitten olen töissä?”

Sairaanhoitajat, palomiehet ja maatalouslomittajat odottavat ratkaisuja.

Sairaanhoitaja ja luottamusmies Nina Pulkkinen ei halua enää palata pätkätöihin. Olisi mukava tietää, mikä on tuleva työnantaja. Kuva: Jyrki Ojala

Kaatuu. Ei kaadu. Kaatuu sittenkin.

Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa ympäri Suomen maan eletään outoja aikoja. Yli 200 000 sosiaali- ja terveydenhoidon ammattilaista ihmettelee, kuka tai mikä on heidän tuleva työnantajansa.

Kaikki riippuu nyt siitä, valmistuuko hallituksen sote- ja maakuntauudistus.

Haapajärveläinen sairaanhoitaja ja luottamusmies Nina Pulkkinen kuvailee tunnelmia työpaikallaan terveyskeskuksessa sekaviksi. Pulkkinen valmistui ammattiinsa 90-luvun lamavuosina ja sai tottua pätkätöihin.

Niitä aikoja hän ei enää kaipaa. Nyt Pulkkisella on vakituinen työpaikka Pohjois-Pohjanmaalla Haapajärven terveyskeskuksessa dialyysihoitajana.

– Tuntuu turhauttavalta, mutta pelkojakin on. Missä minä sitten olen töissä? Sote-väsymystäkin on, Pulkkinen kuvailee.

Tavallinen työntekijä näkee vain otsikot lehdessä

Sairaanhoitaja Nina Pulkkinen itse on halunnut vaikuttaa uudistukseen omassa sairaanhoitopiirissään ja Tehyn hallituksen jäsenenä.

Ympäri Suomen maata on raadettu tunteja, päiviä ja kuukausia. Se on sisältänyt toivoa, pelkoa ja turhautumista.

– Sotehan tehdään jokaisessa maakunnassa omannäköisekseen. Pohjois-Pohjanmaalla on otettu henkilökuntaa mukaan uudistukseen.

Terveyskeskuksessa tavallinen työntekijä näkee vain otsikot lehdessä tai nettisivuilla. Ne kertovat päivä päivältä mutkikkaampaa tarinaa. Siinä vilisee kummallisia lyhennyksiä. On maku ykköstä, maku kakkosta ja notifikaatioita.

Varmaa on, että mikäli sote-uudistus menee läpi, kunnista maakunnille siirtyy noin 220 000 työntekijää. Suurin ryhmä ovat sosiaali- ja terveydenhoidon ammattilaiset, 202 655 työntekijää.

Toisena tulevat palomiehet ja pelastushenkilökunta, 6 250 työntekijää. Kolmanneksi suurin ammattiryhmä on maatalouslomittajat ja maaseutuhallinto, yhteensä 3 260 työntekijää.

Suomen suurin henkilöstöuudistus

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen veikkaa seuraavista työehtossopimusneuvotteluista hankalia. Kuntatyönantajat (KT) ei halua luopua kilpailukykysopimuksessa sovitusta 24 tunnin vuosityöajan pidennyksestä. Jalosen mukaan siihen ei ole varaa. Kuva: Yle

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen odottaa, mutta ei kädet ristissä. Muutos on valtava ja sitä on valmisteltu pari vuotta.

– Jos eduskunta saa soten valmiiksi, se merkitsee ylivoimaisesti suurinta henkilöstö- ja työmarkkinauudistusta. Me neuvottelemme jo siitä, millaisia työ- ja virkaehtosopimuksia tulee tuleviin maakuntiin, niiden yrityksiin ja uudistuviin kuntiin.

Työntekijät siirtyvät kuntien palkkalistalta maakuntiin "vanhoina työntekijöinä". Se tarkoittaa, että palkka ja työehdot eivät muutu niin kauan kuin työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa.

Jalonen muistuttaa, että tämä on vasta alkua. Seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa on muitakin pulmia. Julkisen puolen työntekijät haluaisivat päästä eroon kilpailukykysopimuksen työajan pidennyksistä.

Kuntatyönantaja pitää kiinni siitä, että 24 tunnin vuotuinen työajan pidennys on tullut jäädäkseen eikä siitä ole varaa luopua.

Valinnanvapaus Haapajärvellä

Haapajärveläinen sairaanhoitaja ja luottamusmies Nina Pulkkinen toivoo, että viimein tulisi valmista.

– Se pelottaa, että jos ratkaisua ei tule. Kenellä on enää motivaatiota tehdä yhtään mitään?

Ajatus soten kiistellystä valinnanvapaudesta kuitenkin hieman huvittaa Pulkkista. Haapajärveltä on Ouluun 160 kilometriä.

– Meillä ei ole niitä julkisia yhteyksiä ja kulkuneuvoja päästä valinnanvapauden ääreen. Saapa nähdä, millainen taksirumba siitä tulee, Pulkkinen sanoo.

Lue lisää:

Analyysi: Sote kiertyy yhä hankalampaan umpisolmuun – löytyykö hallituksesta avaajia?

Yksinkertainen opas sote-finaaliin: Tätä vuosikausia kestäneellä hankkeella tavoitellaan, ja näin se voisi vielä edetä

Sote-valiokunnassa syntyi heti riita – oppositio pillastui päätöksestä, ettei asiantuntijoita enää tarvitse kuulla: "Kertoo paniikista"