Matti Nykänen siunattiin haudan lepoon – Lue koskettava siunauspuhe kokonaisuudessaan

Matti Nykänen siunattiin haudan lepoon lauantaina Jyväskylän vanhan hautausmaan kappelissa. Siunauspuheen piti aluekappalainen Paulus Pikkarainen.

Jyväskylä
Matti Nykäsen omaiset
Siunaustilaisuuteen osallistui omaisten pyynnöstä vain Nykäsen lähipiiri ja kutsuvieraita.Jonna Karjalainen / Yle

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen siunattiin haudan lepoon lauantaina. Siunaustilaisuuteen osallistui omaisten pyynnöstä vain Nykäsen lähipiiri ja kutsuvieraita. Siunauksen toimitti Huhtasuon aluekappalainen Paulus Pikkarainen. Julkaisemme Pikkaraisen pitämän siunauspuheen kokonaisuudessaan:

Urheiluvuosinaan Matti Nykänen nousi portaat Laajavuoren mäen huipulle lukemattomia kertoja.

Kerta toisensa jälkeen hän istuutui tutulle puomille ja lähti matkaan. Alastulorinteen päässä hän irroitti suksensa - vain suunnatakseen päättäväiset askeleensa jälleen kohti samoja portaita.

Intohimoinen harjoittelu, rohkeus ja lahjakkuus tekivät Matti Nykäsestä Suomen kaikkien aikojenmenestyneimmän mäkisankarin – olympiavoittajan ja maailmanmestarin.

Matti Nykänen koki löytävänsä hyppyrin nokalta jotain, mitä hänen oli vaikea löytää muualta. Hyppyrin nokalta hän löysi rauhan. Vuosien aikana rauhattomuus ajoi hänet paitsi ylittämään urheilijana itsensä, niin tekemään elämässä myös vääriä valintoja.

Helmikuun 4. päivä toi tullessaan yllättävän ja järkyttävän viestin. Matti Nykänen oli poissa, vain 55 vuoden iässä.

Tänään me saatamme hänet viimeiselle matkalle. Surusaattoon osallistuvat meidän kanssamme kaikki ne ihmiset, jotka saapuvat seuraamaan hautajaissaattueen kulkua Jyväskylässä.

Teiden varsille kokoontuvat ihmiset sanoittavat läsnäolollaan kiitoksen Matti Nykäsen urheiluhistoriaan jäävistä saavutuksista. Hautajaissaattueen määränpää on Matille tuttu Laajavuoren mäki.

Paikka, jossa hänen oli hyvä ja levollista olla. Hautajaissaattueen pysähtyessä Laajavuoressa me rukoilemme, että Matti olisi jälleen löytänyt rauhan.

Me rukoilemme, että hän saisi nyt levätä siinä samassa tunteessa, jonka hän kerran löysi mäkihyppyrin nokalta.

Me kunnioitamme tänään yhtä suomalaisen urheilun merkittävintä hahmoa. Ennen kaikkea meolemme kuitenkin saattamassa puolisoa, isää, poikaa, veljeä ja ystävää.

Matin elämän 55 vuoteen mahtuu lukematon määrä muistoja, jotka te läheiset hänen kanssaan jaoitte.

Vaikka tänään on jäähyväisten aika, yhdessä Matin kanssa koetut ilon ja surun hetket saavat yhä olla osa teidän tarinaanne. Rakkaista ja lämpimistä muistoista ei tarvitse milloinkaan päästää irti.

Omaiset ja ystävät. Suru vaikuttaa meihin ihmisiin eri tavoin, mutta yhteistä meille kaikille on se,että surun läpikäymiseen toista ihmistä. Jonkun, jonka kanssa jakaa omia tunteita, muistoja ja ajatuksia.

Olkaa siis suruaikana lähellä toinen toisianne. Yhdessä toisten kanssa voi elämää kulkea surun keskellä askeleen kerrallaan eteenpäin.

Hyvä saattoväki. Me muistelemme tänään Matti Nykäsen elämää.

Kristittyinä me emme katso kuitenkaan vain menneeseen, vaan myös tulevaan.

Jumalamme antaa meille tulevaisuuden ja toivon. Me uskomme, että Jeesus on voittanut kuoleman ja ylösnousemuksellaan avannut tien taivaaseen. Jeesuksen ansiosta meillä on jälleennäkemisen ja iankaikkisuuden toivo.

Tämä toivoon meidän voimamme läpi elämän ja vielä kuoleman sekä jäähyväisten hetkellä. Merkkinä läpi elämän ja kuoleman kulkevasta toivosta piirrämme tänään Matin arkulle hiekalla ristin.

Risti on läsnä kristityn elämässä niin alussa kuin lopussa. Kastepäivänä risti piirretään pienen lapsen otsaan ja rintaan merkkinä Jumalalle kuulumisesta.

Näin on ollut kerran myös Matin kastepäivänä.

Nyt, hautajaisissa, sama risti piirretään arkulle hiekalla.

Risti kertoo, kuinka me turvaamme Jumalan huolenpitoon myös maanpäällisen elämän päättyessä. Me kaikki saamme luottaa siihen, että Jumala on meidän kanssanne. Hän kulkee meidänkin vierellämme. Hän on meidän vierellämme vielä silloinkin kun matka päättyy. Hän on yhä myös Matin vierellä.

Yle seurasi hautajaissaattueen kulkua suorana (siirryt toiseen palveluun).