1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Risikko: Kiistelty sote-äänestys rikkoi eduskunnan työtapoja

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen kiistää työtapojen rikkomisen.

sote-uudistus
Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru ja varapuheenjohtaja annakaisa Heikkinen saapuvat sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoukseen eduskunnassa Helsingissä perjantaina 1. maaliskuuta
Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru ja varapuheenjohtaja annakaisa Heikkinen saapuvat sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoukseen eduskunnassa Helsingissä perjantaina 1. maaliskuutaMikko Stig / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) on saanut moitteet puhemies Paula Risikolta (kok.) tavastaan lopettaa valiokunnan asiantuntijakuulemiset, kertoi Demokraatti lauantaina (siirryt toiseen palveluun).

Heikkinen äänestytti valiokuntaa kuulemisten lopettamisesta, kun puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) poistui kokouksesta 12 minuutiksi mennäkseen puhemiesneuvoston kuultavaksi.

Puhemiesneuvoston pöytäkirjasta ilmenee puhemiehen todenneen, ettei Heikkisen menettely ollut valiokunnissa noudatettavien periaatteiden mukainen.

Heikkinen eri mieltä työtapojen rikkomisesta

Heikkinen kiistää STT:lle rikkoneensa eduskunnan työtapoja äänestyksessä, jossa valiokunta päätti lopettaa sote-uudistuksen asiantuntijakuulemiset.

Demokraatti kertoo, että eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) moitti menettelyä seuraavana päivänä "valiokunnissa noudatettavien periaatteiden" vastaiseksi.

Heikkinen myöntää, että hän vei äänestykseen kiistanalaisen asian, mutta korostaa, että asiasta keskusteltiin jo Kiurun johdolla noin 15 minuuttia.

– Mielestäni asian tulkintaan vaikuttaa olennaisesti se, että puheenjohtaja olisi voinut ratkaista asian antamalla valiokunnan äänestää, kun oli itse puheenjohtajana, Heikkinen sanoo STT:lle.

Heikkinen olettaa, että puhemiehellä ei ole ollut moitteita antaessaan tiedossaan äänestystä edeltäviä vaiheita.

– Eduskunnan työjärjestyksessä valiokunnan tehtävä on viedä hallituksen esityksiä eteenpäin ripeästi ja ilman turhaa viivytystä. Koen, että minun pitää omalta osaltani pystyä ratkaisuihin, jotka edesauttavat tätä tavoitetta, Heikkinen sanoi.

Risikko: Varapuheenjohtaja ei äänestytä

STT ei lauantaina tavoittanut puhemies Risikkoa kommentoimaan asiaa. Risikko perusteli myöhemmin mielipidettään Demokraatille tekstiviestitse. Risikon mukaan Heikkisen ei yksiselitteisesti olisi pitänyt viedä asiaa äänestykseen.

– Eduskunnan yleisten käytäntöjen mukaan varapuheenjohtaja ei äänestytä. Myös valiokuntaoppaassa todetaan, että puheenjohtajan (erit. lyhytaikaisen) poissaolon aikana varapuheenjohtaj ei pidä viedä äänestykseen kiistanalaisia asioita, Risikko toteaa.

Äänestyksen mahdolliseen mitätöintiin tai muihin seurauksiin puhemies ei ota kantaa.

– Olen ymmärtänyt, että ovat sen valiokunnassa jo puineet. Heikkiselle on mennyt tietoon puhemiesneuvoston kanta, Risikko kirjoittaa Demokraatille.

Kansanedustaja Simon Elo (sin.) kertoi myöhemmin lauantaina Twitterissä Kiurun sanoneen sotevaliokunnasta lähtiessään, että valiokunta voi halutessaan äänestää.

Aiheesta aiemmin:

Oikeusoppinut soten rahoituksesta: Hallitus on muuttanut perustuslakivaliokunnan sitovan kannanoton mielipidekysymykseksi

Riitelemään ryhtynyt sote-valiokunta kävi "pukukoppikeskustelun" – Kiuru: Kaikille edustajille tehtiin selväksi, miten mennään

Sote-valiokunnassa syntyi heti riita – oppositio pillastui päätöksestä, ettei asiantuntijoita enää tarvitse kuulla: "Kertoo paniikista"

Soten sabotoinnista syytetty Krista Kiuru: "Ainoa jarruttaja sote-uudistuksessa on hallitus"

Lue seuraavaksi